Филм "Теслин народ" добитник Гран прија на Палама

Срна
Филм "Теслин народ" добитник Гран прија на Палама

Пале - Филм "Теслин народ" Жељка Мирковића из Србије добитник је Гран прија Међународног фестивала еколошког и туристичког филма "Јахорина филм фестивал", који је завршен данас на Палама.

Награду је примио извршни продуцент филма Борислав Јовичин, који је рекао да је овај филм "несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло прије више од 200 година, до данашњих дана".

Награда "Златни јавор" за најбољи регионални документарни филм додијељена "Кратком филму о кино ентузијазму" Филипа Маринковића из Србије, док је за најбољи филм из БиХ проглашен "Аутизам" Далиборке Бајић.

У међународној конкуренцији "Златни јавор" припао је филму "Пластицине" Ивана Магнесијана из Русије.

Награда за најбољи регионални студентски филм "Златни јавор" додијељена је Милошу Тасићу из Србије за филм "Рејни", док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму "Стомак ужасне машине - крвари до смрти" Марека Улана Зиманског из Пољске.

За најбољи експериментални филм у регионалној конкуренцији проглашен је филм "Интермајнд" аутора Теодора Димитријевић из Србије, док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму "Мучење" Ангела Гусева из Русије.

Најбољи документарни ТВ филм у регионалној конкуренцији је "Неприлагођени" Радислава Станишића из Црне Горе, док је најбољи у међународној конкуренцији филм "Неиспричане приче Источне Европе са Емиром Кустурицом" мађарског аутора Кристине Хадас.

"Златни јавор" у категорији кратки играни филм у регионалној конкуренцији припало је филму "Номофобиа" Аде Хасановића из БиХ, а у међународној конкуренцији филму "Смрекова шума" Валерија Андриута из Молдавије.

Жири је за најбољи регионални еколошки филм прогласио остварење "Куда иду мрави" Нисвета Хрустића из БиХ, док је "Златни јавор" за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији додијељен филмском остварењу "Токови" аутора Карлоса Родригеза из Шпаније.

За најбољи регионални туристички филм проглашен је "Црна Горо" Микија Драгичевића из Црне Горе, док је у међународној конкуренцији награђен "Куда путујемо, острво Евија - Грчка" румунског аутора Сорина Бејана.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да је за фестивал стигло 507 филмова из 51 земље, а у званичној селекцији борило се 79 аутора из 32 земље.

Он каже да су задовољни овогодишњим фестивалом на којем је приказано 20 европских и шест свјетских премијера, што је квалитет који сваке године покушавају да унаприједе.

"Јахрина филм фестивал" отворен је 25. септембра. Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а пројекат су подржали Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, град Источно Сарајево и општина Пале.

Пријатељи фестивала су Туристичка организација "Јахорина", Ски центар Равна планина, Арт симпозијум Јахорина, Културни центар Пале, хотел "Дамис", хотел "Џет сет".

Медијски покровитељи манифестације су Новинска агенција Републике Српске -СРНА, РТРС, Радио-Телевизија ОСМ и Јавни сервис БХРТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана