Филм "Страхиња Бановић" освојио 4 награде на фестивалу у Лос Анђелесу

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - На управо завршеном 17. Фестивалу филмова Југоисточне Европе (СЕЕфест) у Лос Анђелесу филм "Страхиња Бановић" у режији Стефана Арсенијевића освојио је четири награде, саопштили су из Филмског центра Србије.

Главни фестивалски жири наградио је филм Специјалним признањем, Удружење "Филм без граница" додјелило је "Страхињи" Награду МОЗАИК Bridging the Borders, а филм је освојио и награду публике.

Арсенијевићевом филму припало је и новоустановљено признање Barco Tec Prize  коју технолошки гигант Barco, специјализован за дигиталну филмску слику и ласерске технологије, додељује у услугама.

"Жао ми је што због обавеза нисам могао да присуствујем Фестивалу. До мене су долазили гласови о одличном пријему нашег филма, јављали су се новинари за интервјуе, али оволики број награда ме је затекао и пријатно изненадио. Мени, наравно, највише значи награда публике. Срећан сам што наш филм успева да изазове емоције у свим крајевима света, па и у центру америчке филмске индустрије", изјавио је редитељ Стефан Арсенијевић поводом ових награда.

Због великог интересовања, "Страхиња Бановић" је имао и додатну пројекцију последње вечери фестивала. Ове године, фестивал је представио 63 филма у различитим такмичарским програмима, што је највећи број до сада. Мисија фестивала је да презентује филмско стваралаштво и културу Југоисточне Европе америчкој публици и холивудској индустрији. Бројне пројекције пратиле су дискусије, округли столови и радионице.

"Страхиња Бановић" је прошле недjеље освојио Специјално признање жирија и у Њемачкој, на 22. Фестивалу Централно и источноевропског филма гоЕаст у Висбадену.

Филм Стефана Арсенијевића је до сада учествовао и на још преко 20 филмских фестивала, међу којима су били и престижни фестивали у Пинђау, Каиру, Севиљи, Монпељеу, Солуну, Хаифи, Трсту и другим градовима широм свијета, а до сада је освојио укупно 16 фестивалских признања.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана