Филм “Пуцњи у Марсеју” 5. августа премијерно у Херцег Новом

Тањуг
Foto: снимак екрана/Јутјуб

ХЕРЦЕГ НОВИ - Филм “Пуцњи у Марсеју”, рађен по сценарију и у режији Гордана Матића, доживјеће светску премијеру 5. августа у главном програму Филмског фестивала у Херцег Новом, саопштили су данас дистрибутери филма.

“ ''Пуцњи у Марсеју'' ће након Херцег Новог бити приказани на још неколико летњих фестивала у региону, а домаћу премијеру ће имати на Фестивалу у Нишу. Планирано је да филм у српске биоскопе стигне од октобра, на годишњицу атентата”, рекао је редитељ Гордан Матић поводом предстојеће премијере.

Улоге у овом остварењу, између осталих, тумаче Тихомир Станић, Владимир Алексић, Светозар Цветковић, Гордан Кичић, Страхиња Блажић и Ђорђе Ђоковић.

Како наводе дистрибутери, овај филм баца ново свјетло на убиство краља Александра Карађорђевића у Марсеју (Француска) 9. октобра 1934. године, пратећи судски процес терористима који су били саучесници Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на Александра од Југославије и француског министра спољних послова Луја Бартуа.

Кроз реконструкцију и драматизацију правог процеса, али и кроз оно што је изостављено током суђења, испричана је судска драма најближа истини о самом суђењу.

Велика очекивања су била да ће се током суђења открити ко је заправо стајао иза убиства: тројица терориста - Звонимир Поспишил, Мијо Краљ и Иван Рајић - оптужени су за саучесништво у атентату, али “ток промена које се дешавају у Европи између атентата и почетка суђења уноси неспокој и бојазан да ће убице бити ослобођене због тајновитости позадине целог процеса, који је диригован са самог врха како француске, тако и нове југословенске власти”.

“ ''Пуцњи у Марсеју'', поред игране реконструкције онога што се одиграло на суђењу и одабране архивске грађе, доносе као драматуршки важан елемент псеудо-документарне дијелове у којима актери догађаја из 1934. године, говорећи директно у камеру, објашњавају атмосферу времена и сазнања до којих су накнадно дошли. Ова несвакидашња структура филма отворила је бројне могућности да што детаљније прикажемо шта се заиста догодило тог судбоносног дана и касније током истраге”, објашњава Матић.

Овај пројекат је у јуну 2017. године подржао Филмски центар Србије, чији је директор Матић од 2019. године.

Матић ради као редитељ на филму, телевизији и театру од 1998. године и добитник је бројних награда на међународним фестивалима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана