Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци: Врисак о страдању малог човјека

Миланка Митрић
Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци: Врисак о страдању малог човјека
Foto: Дражан Оскар Поздеровић | Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци: Врисак о страдању малог човјека

БАЊАЛУКА - Потресно је гледати страхотама у окрутне очи, говорити о њима, ровећи по сјећањима, и живјети с ожиљцима које оставе на свакога ко их је прошао и преживио, али потресно би било и препустити их забораву.

Ожиљци новије историје још су свјежи, а један начин проговарања о њима је и причање језиком филма. Једну такву причу створио је режисер Милош Радуновић, својим филмом “Олуја”, који је вечерас премијерно приказан у Бањалуци, проговоривши тако филмским језиком о прогону и страдању српског народа  у Крајини 1995. године.

Сценарио је базиран на личним причама и исповијестима људи из колоне, а постојање филма само један начин подсјећања на страхоте које су се десиле.

Филм је у Бањалуци премијерно приказан након Београда и Новог Сада, уз присуство глумачке и ауторске екипе.

Премијери филма, којег је до сада у Србији погледало више од 50.000 гледалаца, присуствовали су глумци Златан Видовић, Јово Максић, Иван Вујић, Милица Станковић, Љубиша Милишић, Славко Лабовић и Јаков Јевтовић, те режисер Милош Радуновић и продуцент Немања Мићић. 

"Бањалучка премијера нам много значи јер смо ми наш филм почели управо у Бањалуци с неким првим кастинзима. Нашли смо много квалитетних глумаца овдје. Надам се да ће филм дуго живети у Републици Српској и да ће бити велико интересовање, као што и очекујемо" рекао је продуцент Немања Мићић на прес конференцији одржаној поводом бањалучке премијере.

Режисер филма Милош Радуновић казао  је да је рад на филму који обрађује тему из новије историје компликован, и да је због тога осјећао велику одговорност.

"Невјероватно је радити на нечему таквом. А с друге стране, имате неке приче које су толико потресне, али су и филмичне, тако да бављење таквим темама има и предности и мана" објаснио је он. 

С обзиром на то да је намјера режисера била да створи један антиратни филм, Радуновић истиче да сматра да је у томе и успио.

"Нисмо се бавили ни политиком, али ни политичким контекстом, него страдањем малог човјека, који је увијек колатерала у ратним збивањима. Највише се напати и највише зла дочека. Искрено мислим да ко год погледа овај филм, неће му до рата бити више никад" казао је Радуновић.

Филм прати неколико људских судбина, које су повезане различитим мотивима, а сличним страховима, страдањима и трагедијама. Говори о обичним људима, тихим херојима, њиховим губицима, борбама и трагању за спасом и неком свјетлошћу у мраку рата.

Глумац Јово Максић, који у филму игра Илију, човјека који бива раздвојен од породице и који се бори за друге, за себе и голи живот, навео је да су приликом рада на филму хтјели да прикажу аутентичне сцене, које су у својој стржи слика тог времена, баш онаквог какво је било.

"Са ове дистанце, када гледамо, иако је прошло 28 година, чини ми се као да је било пре сто година. Када данас млад човек гледа ту дистанцу, чини се као да је далека прошлост. И зато смо хтели да прикажемо све аутентично, јер је то онда највећа истина. Не можете нешто стављати у целофан и гланцати ако то није било тако. Ментални склопови људи тад су били другачији, то је била четврта година рата, свако се мењао као човек, борио се са собом и својим демонима. Мислим да смо дочарали једно време онако какво је било" истиче Максић.

Глумац Златан Видовић, који у филму глуми браћу близанце, Данета и Бојана, навео је да је за њега рад на овом филму био једна велика животна авантура и искуство.

"Након снимања овог филма напредовао сам као глумац, и научио неке ствари које сигурно не бих научио да нисам радио на овако тешком и компликованом пројекту, који је носио огромну одговорност. Одговорност је велика јер је овај догађај временски јако близак. Ово су први људи који су одлучили да причају о тој теми. Ми иначе имамо ту бољку да шапућемо, а мало кад говоримо и мислим да је овај филм на неки начину врисак и јаук, потврда да се то десило"објаснио је Видовић.

У филму, који је од сутра на редовном репертоару “Синеплекса Палас”, глумили су и Марија Пикић, Новак Билбија, Марко Баћовић, Маја Колунџија и Давор Јањић, којем је ово била посљедња филмска улога.

Филм ће бити приказан и у бројним културним центрима широм Републике Српске, а након биоскопске дистрибуције биће емитован на телевизији и као серија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана