Филм о животу Џуди Гарланд у октобру пред домаћом публиком

Александра Глишић
Филм о животу Џуди Гарланд у октобру пред домаћом публиком

Бањалука - Биографски филм о једној од највећих звијезда Холивуда Џуди Гарланд пред бањалучку публику стиже 24. октобра. “Џуди”, са Рене Зелвегер у насловној улози, долази у биоскопе широм свијета у правом тренутку - на почетку сезоне филмских награда.

Драма коју је режирао британски позоришни редитељ Руперт Гулд пружила је глумици Рене Зелвегер прву ролу вриједну награде послије више од деценије, пренијели су свјетски медији.

Ријеч је о филму који је адаптација бродвејског мјузикла “End of the Rainbow” Питера Квилтера. Представа је извођена на Бродвеју и Вест Енду и зарадила је више номинација за награде “Тони” и “Лоренс Оливије”.

У фокусу биографског остварења о Џуди Гарланд су посљедњи мјесеци чувене умјетнице уочи њене смрти 1969. године.

Прича се одвија у Лондону док се икона филма 20. вијека припремала за пет седмица дугу серију концерата у ноћном клубу “The Talk of the Town”. Док спрема спектакл, Џуди се бори са сопственим менаџментом, шармира музичаре, среће са старим пријатељима и обожаваоцима. Започиње и романсу са Микијем Динсом, који ће јој ускоро постати пети муж. 

Осим Рене Зелвегер, у глумачкој екипи су Фин Витрок као Динс, Руфус Суел као Џудин трећи муж Сидни Лафт, Мајкл Гамбон, Џема-Ли Деверо и Бела Рамзи (прославила се играјући Лијану Мормонт у “Игри престола”) као Лајза Минели и Лорна Лафт. 

Џуди Гарланд многи памте по незаборавном наступу у филму “Чаробњак из Оза”. Она је имала 16 година када је филм снимљен - млада је доживјела свјетску славу. 

Међутим, њен живот није само “Чаробњак из Оза”, већ је имала и других успјешних улога, пјевачку каријеру, као и буран приватни живот (зависност од лијекова коју је зарадила током снимања “Чаробњака” пратила је Џуди до краја живота). 

Свјетски филмски критичари пишу да је ово права прилика да помало заборављена Рене Зелвегер оживи каријеру и да јој ова улога може донијети и номинацију за награде. 

У филму “Џуди” наћи ће се и неке од најпознатијих пјесама Гарландове, укључујући и евергрин из “Чаробњака из Оза” - “Негдје изнад дуге”.

 

Више биографија о славној глумици 

Насљеђе које је као глумица и пјевачица иза себе оставила Џуди Гарланд веома је обимно и квалитетно.

Амерички филмски институт уврстио је Гарландову на листу десет најбољих глумица свих времена. Послије њене смрти написано је више од двадесет биографија, а најбоље критике добио је роман “Ја и моје сјенке: Породични мемоари”, који је написала њена кћерка Лорна Луфт.

На основу ове књиге написан је сценарио за мини-серију “Живот са Џуди Гарланд: Ја и моје сјенке”, која је освојила бројне награде. Џуди Гарланд је 1997. године постхумно награђена “Гремијем” за животно дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана