Филм "Нечиста крв - гријех предака" 24. августа у Београду

Танјуг
Филм "Нечиста крв - гријех предака" 24. августа у Београду

БЕОГРАД - Филм "Нечиста крв - гријех предака" редитеља Милутина Петровића, са Драганом Бјелогрлићем у главној улози, имаће биоскопску премијеру 24. августа у Београду, саопштила је данас Комбанк дворана.

 

Петровићева драма епохе стиже у Комбанк дворану након недавне премијере на Фестивалу европског филма Палић, биће приказана и 13. августа на отварању Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, а биоскопска дистрибуција је најављена од 26. августа.

Сценарио за "Нечисту крв - грех предака" написао је по мотивима дела Боре Станковића (1876-1927) својевремено редитељ Војслава Нановића (1922-1983), а пошто је његов затурени рад недавно поново пронађен, адаптирала га је Милена Марковић.

Филм прати причу о Хаџи Трифуну (Бјелогрлић) угледном српском трговцу, који половином 19. века покушава да очува мир са турским властима, али и одржи свој углед и утицај у Врању. Муке му стварају не само турски бегови већ и сложени односи унутар породице, док доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке Станковићевог романа "Нечиста крв".

 Поред Бјелогрлића, у филму играју Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић, Феђа Штукан, Тим Сејфи, Нела Михаиловић, Марко Грабеж, Александар Ристовски, Недим Незировић, Дејан Бућин, Теодора Драгићевић и други.

Бјелогрлић је лик Хаџи Трифуна описао као "човјека који покушава да вуче потезе који ће учинити добро њему и људима око њега, а све ради погрешно", што га је "јако подсјетило на наш менталитет".

"Наши писци су писали приче о нама јако давно. Живимо животе које су живјели пре нас. Менталитет и усуд који носимо је толико јак, толико нас прати, толико је укорењен...", рекао је Бјелогрлић новинарима недавно на Палићу.

Према његовим ријечима, филм долази у право вријеме, када се друштво суочава са родном равноправношћу и положајем жена, о чему је Станковић пре много година писао у својим дјелима. "''Нечиста крв'' и усуд који носи... моја генерација је мислила да је претходна са тиме завршила.

Очигледно није, и то ће нас пратити још дуго. Остаје да се надамо да ће се десити неко чудо, пошто нисмо спремни сами да се суочимо са гријесима прошлости", оцјенио је Бјелогрлић. Јовановић, која игра Ташану, дјевојку "необузданог и неисквареног темперамента", истакла је тада да су у филму "женски ликови испред свог времена, не пристају да буду само жртве већ се труде да се изборе за сопствену егзистенцију".

"Филм је јако важан и сви ликови имају велике улоге. Све је питање живота или смрти. Ми ћемо као нација јако добро разумијети овај филм. Говори о важном историјском периоду који се дубоко уткао у наш менталитет", рекла је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана