Филм "Миљеница" освојио највише Европских филмских награда ЕФА

Agencije
Филм "Миљеница" освојио највише Европских филмских награда ЕФА

Британски филм "Favourite" (Миљеница) на овогодишњој 32. додјели Европских филмских награда (ЕФА) освојио је осам награда, укључујући и ону за најбољи европски филм.

Филм "Миљеница" за награде ЕФА 2019 имао је и највише номинација, девет, а осим за најбољи филм, награђен је и као најбоља европска комедија, док је његов редитељ, Грк Јоргос Лантимос, добио награду као најбољи европски редитељ, док је глумица Оливија Колман освојила награду за најбољу главну женску улогу.

Филм је, између осталог, награђен још и у категоријама костимографије, монтаже и шминке.

За најбољег европског глумца проглашен је Антонио Бандерас за улогу у шпанском филму Педра Алмодовара "Бол и слава", који је освојио и награду за најбољу сценографију.

Међу осталим филмовима, француски "Ожалошћени" награђен је као Европско откриће године.

Британски филм "За Саму" проглашен је за најбољи европски документарац, шпански филм "Bunuel in the labyrinth of the turtles" за најбољи европски анимирани филм, док је румунски "The Christmas gift" европски кратки филм године.

Пољски филм (Хладни рат) добио је већину гласова публике и награду "People's choice award", док је њемачки редитељ Вернер Херцог добио награду за животно дјело.

Свечаност додјеле награда ЕФА одржана је у суботу увече у Берлину, гдје је и сједиште Европске филмске академије, која додјељује те награде, сама додјела се одржава сваке друге, непарне године од 1997. док се у парним годинама те награде додјељују сваки пут у неком другом европском граду.

Важну улогу на овогодишњој додјели награда Европске филмске академије имао је и млади српски глумац Милан Марић, који је учествовао као презентер приликом најављивања и представљања награда за краткометражни филм.

Награде ЕФА укупно се додељују у 24 категорије, о чему одлучује 3.600 чланова Европске филмске академије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана