Филм “Ланчана реакција” добио подршку фонда “Euroimages”

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Српски дугометражни играни филм “Ланчана реакција” у режији Драгана Бјелогрлића један је од 24 одабрана пројекта другог овогодишњег засједања паневропског копродукционог фонда “Euroimages” и добио је подршку у износу од 350 000 евра, саопштио је Филмски центар Србије.

Овај пројекат настаје као копродукција Србије, Словеније, Сјеверне Македоније и Црне Горе, уз подршку Филмског центра Србије, а у конкуренцији од 24 издвојена наслова, осим играних, спадају и два документарна и два анимирана филма.

Сценарио за “Ланчану реакцију” написали су Вук Ршумовић, Драган Бјелогрлић и Огњен Свиличић, према познатом роману “Случај Винча” (Лагуна) љекара и писца Горана Милашиновића.

Радња филма је смештена у вријеме “хладног рата” и бесомучне трке за нуклеарним наоружањем.

Главна линија приче прати инцидент који се догодио 1958. у научном институту “Винча”, близу Београда, када је дошло до неконтролисаног зрачења у реакторској хали, које је довело до тога да шесторо младих истраживача буде изложено веома високим дозама зрачења.

Филм је инспирисан истинитим историјским догађајем о једном од најзначајнијих тренутака у савременој медицини - првом пресађивању коштане сржи које је изведено на људима.

Драган Бјелоглић предводи велики ауторски тим који чине: извршни продуцент Горан Бјелоглић, директорка филма Наташа Вишић, директор фотографије Иван Костић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња Марина Меденица.

У филму “Ланчана реакција” играју истакнути француски глумци Алексис Маненти (добитник награде “Цезар” за филм “Јадници”), Жереми Лаерт и Оливије Бартелеми, док српски дио екипе чине - Радивоје Раша Буквић, Предраг Мики Манојловић, Јован Јовановић и Алиса Радаковић.

Филмски центар Србије је још у јуну 2016. године подржао пројекат “Ланчана реакција”, тада под радним називом “Чувари формуле”, на Конкурсу за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних и документарних филмова, са износом од 50 милиона динара.

Продуценти остварења су “Кобра филм” у власништву Драгана и Горана Бјелогрлића и “United Media”, а копродуценти су - “Perfo Production” (Словенија), “Bitter Frames Production” (Црна Гора) и “Скопје Филм Студио” (Сјеверна Македонија).

Након Београда, снимање је настављено у Словенији, а затим ће екипа радити у Француској.

Премијера “Ланчане реакције” очекује се у другој половини 2023. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана