Филм “Границе кише” добио другу награду у Бергаму

Срна
Филм “Границе кише” добио другу награду у Бергаму

Бањалука - Филм “Границе кише” Властимира Судара и Николе Мијовића освојио је другу награду за најбољи филм у главном такмичарском програму на 37. Међународном филмском фестивалу у Бергаму.

Филм су финансирали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство културе Црне Горе, а учествовали су и Филмски центар Србије, Гетеборшки филмски фестивал, као и Радио-телевизија Црне Горе. Иза филма стоје продуцентске куће “Балкан кино” из Београда и Бањалуке, “Монтенегро Макс филмс” из Подгорице, “Медиа плус” из Београда и “Оскар филм” из Бањалуке.

Филм је наишао на изванредан и топао пријем публике и италијанске стручне јавности, саопштено је из продуцентске куће “Балкан кино”.

У најави овогодишњег фестивала, италијански филмски критичар европског портала за промоцију филма и аудиовизуелног стваралаштва “Синееуропа” Камило де Марко окарактерисао је “Границе кише” као оригинално дебитантско остварење о конфликту, идентитету и коријенима.

Он у својој рецензији филма истиче да је режија овог дјела “далеко од устаљене балканске кинематографије” и посебно похваљује фотографију Милоша Јаћимовића.

На приказивању у Бергаму филм су италијанској публици представили редитељ Властимир Судар и глумац Вахидин Прелић.

Наградом у Бергаму филм наставља успјешан низ међународних наступа који је започео свјетском премијером у Монтреалу у августу прошле године, гдје је номинован за награду “Златни зенит” у такмичарском програму за најбољи дебитантски филм.

Након тога приказан је на водећим филмским фестивалима у Великој Британији, Њемачкој, Русији, Шведској и земљама региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана