Филм Даниса Тановића "Десет у пола" отвара 27. Сарајево Филм Фестивал

ГС
Foto: Агенције

Свјетским премијерама два босанскохерцеговачка филма у петак, 13. августа биће отворен 27. Сарајево Филм Фестивал, премијером филма Даниса Тановића "Десет у пола" и омнибусом "Писма с крајева свијета" филмског колектива Бистрик7, међународне групе редитеља прве генерације на сарајевској филм.фацторy култног редитеља Бéле Тарра.

Оба филма су нетом завршена и аутори су учинили све да би били ексклузивно приказани пред фестивалском публиком.

Радња Тановићевог филма одвија се у пандемијом погођеном Сарајеву и прати двојицу ћевабџија, пријатеља и антипода који се сукобљавају око квалитете ћевапа у њиховим радњама, заправо преиспитујући животне одлуке и прихватајући неминовне промјене.

Филм ће на отварању Фестивала бити приказан у Народном позоришту, у Љетном кину Цоца-Цола, у Љетном кину "Сафет Зајко", у Дјечијој кући Ново Сарајево, у кину на Илиџи те на двије нове фестивалске локације: у Цинеплеџџу Сарајево гдје ће бити приказан у неколико сала и у Љетном кину Стари град (плато преко пута Вијећнице).

Свјетском премијером овог филма почињу и пројекције Сарајево Филм Фестивала у Мостару – у Љетном кину Цинеплеџџ Плаза Мостар. Филм се приказује у склопу Опен Аир програма Сарајево Филм Фестивала.

Настао је у оквиру пројекта Сарајево град филма за глобалне екране (СЦФ ГС) Обала Арт Центра и Турске државне радио-телевизије (ТРТ), са фокусом на редитеље из Југоисточне Европе чији филмови су претходно приказани и награђени на Сарајево Филм Фестивалу, и уз подршку БХ Телецома.

Омнибус "Писма с крајева свијета" свјетску премијеру ће имати у Љетном кину Ватрогасац, у склопу програма Специјалне пројекције.

Омнибус је међународна хроника првих дана закључавања услијед Цовид-19 у 14 приватних кућних филмова. Дјело је филмског колектива Бистрик7, 13 међународних аутора уједињених искуством прве генерације дипломираних студената на филм.фацторy Бéле Тарра у Сарајеву. Редитељи су Гхази Алљудцy, Граеме Цоле, Гонзало Есцобар Мора, Грант Гулцзyнски, Марта Хернаиз Пидал, Намсук Ким, Бианца Луцас, Стефан Малешевић, Александра Ниемцзyк, Пилар Паломеро, Емма Розански и Густаво Вега.

27. Сарајево Филм Фестивал биће одржан од 13. до 20. августа 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана