Филм "Дахомеј" Златни медвјед у Берлину

СРНА
Филм "Дахомеј" Златни медвјед у Берлину

БЕРЛИН - Филм "Дахомеј", француско-сенегалске редитељке Мати Диоп, освојио је награду Златни медвјед на Берлинском филмском фестивалу.

Филм говори о томе како је враћање такозване бронзе из Бенина, умјетничких ђела опљачканих током колонијалне ере, изазвало суочавање са насљеђем колонијализма.

"Да бисмо поново изградили, прво морамо да обновимо, а да бисмо остварили реституцију морамо задовољити правду", рекла је Диопова вечерас примајући награду за најбољи филм на 74. међународном филмском фестивалу у Берлину.

Њемачки редитељ Матијас Гласнер освојио је награду за најбољи сценарио за филм "Умирање", а Нелсон Карлос Де Лос Сантос Аријас за најбољу режију за филм "Пепе".

Награда за најбољу главну улогу припала је глумцу Себастијану Стану за филм "Другачији човјек", а Сребрни медвједа за најбољу споредну улогу припао је Емили Вотсон за филм "Мале ствари као што су ове".

Амерички редитељ Мартин Скорсезе добио је почасног Златног медвједа, а награду му је уручио њемачки редитељ Вим Вендерс, који га је описао као "владајућег краља филма".

Велика награда жирија припала је редитељу из Јужне Кореје Хонг Санг Со за филм "Потребе путника" у коме главну улогу игра француска глумица Изабел Ипер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана