Фестивал европског филма Палић биће одржан: “Уз све мере опреза живот мора да се настави”

ГС
Фестивал европског филма Палић биће одржан: “Уз све мере опреза живот мора да се настави”

Искусни филмски зналац истиче да је помјерање почетка фестивала условљено бројним процедурама у организацији те филмске смотре.

Фестивал европског филма Палић биће одржан без обзира на све што нас је снашло ове године, али се, по свему судећи, то неће догодити у првобитно заказаном термину од 18. до 14 јула, казао је за Тањуг један од оснивача и директор фестивала Радослав Зеленовић.

“Јавне набавке и тендери захтевају сложену процедуру коју морамо да спроведемо у организацији фестивала. Са друге стране припремили смо скоро 80 одсто програма и радујемо се што смо у прилици да представимо публици занимљиве и важне филмове”, казао је Зеленовић.

Према његовим ријечима, фестивал би могао да почне у последњој недељи јула и или у првој недељи августа.

“Имамо срећну околност да се наш фестивал одржава на отвореном у ери сузбијања пандемије вируса КОВИД 19. Наша летња позорница на Палићу је простор у којем можемо да обезбедимо физичку дистанцу преко продаје карата. Постоји опција да направимо брендиране маске које би делили поштоваоцима филма пре почетка пројекција. Конференције за медије се такође одигравају на отвореном...”, навео је Зеленовић.

Он каже да ће, у складу са свим прописаним мјерама заштите од заразе, бити организован фестивал који је 2017. године Бриселу проглашен за једним од шест најбољих и најузбудљивијих фестивала у Европи.

Зеленовић је додао да почетак фестивала може да се одложи на неколико недјеља јер није реално да људи гледају филмове на отвореном када је напољу хладно.

Како каже, људи су иза себе оставили изузетно тежак перод изолације и жељни су нових умјетничких садржаја.

“Важно је да људима понудимо уметност након изузетно захтевног психолошког периода у којем су били сконцентрисани на избегавање заразе. Уз све мере опреза живот мора да се настави, а један од лепих начина да се ужива у животу је гледање квалитетних филмова на отвореном”, казао је Зеленовић,

За њега нема дилеме да филмови брже путују од људи у садашњем свијету.

“Наш фестивал је препознатљив по промоцији вредних мајстора кинематографије и оних који ће то постати за неколико година. Увек смо имали и интернационални жири. За сада не можемо да претпоставимо какве ће околности за путовање бити у време одржавања фестивала, али важно је одржимо квалитет приказаних филмова. То нам је између осталог и обавеза због новца који смо добили од Европске Уније за одржавање фестивала”, казао је Зеленовић, уз наду да се све неће завршити као 1999. године када је Фестивал европског филма Палић трајао само један дан.

“Тада смо ради одржавања континуитета фестивала имали једнодневно издање наше филмске смотре. Било, не поновило се”, казао је Зеленовић.
(Б92)
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана