Фестивал "Cienma Parallels" од 6. до 9. септембра у Бањалуци: Између стварности и фикције

Миланка Митрић
Фестивал "Cienma Parallels" од 6. до 9. септембра у Бањалуци: Између стварности и фикције

БАЊАЛУКА - "Документовање стварности: Филмска фикција у чињеницама" тема је четвртог издања фестивала "Cienma Parallels" који ће, како су организатори најавили, бити одржан од 6. до 9. септембра у Бањалуци.

Градско позориште "Јазавац" и ове године биће домаћин фестивала, чије издање ће бити окренуто интригантном истраживању филмског свијета.

У склопу поменуте теме фестивала биће поближе и дубље истражен однос између извођења и фикцијских елемената у оквиру филма.

- Наш циљ је да представимо филмове који покрећу разговоре о сложеној повезаности између физичког и наративног, како у стварним окружењима, тако и у измишљеним сценама - навела је умјетничка директорица фестивала Адриана Трухијо.

Тема фестивала истиче значај окружења, пејзажа и локација у контрасту са ликовима и извођачима у самим филмовима.

- Селекција филмова се креће од директног документарца до реконструкције као главне наративне стратегије, психоделичних и експерименталних етнографских прича, преко филмова који укључују театарске стратегије и природне пејзаже који инкорпоришу физику тијела, све до оних који се тичу виртуелних глумаца и аватара, проширене стварности и виртуелног свијета - додаје Трухијова.

Програм фестивала обухватиће четири цјелине, у оквиру којих су међународни дугометражни филмови, међународни краткометражни филмови, међународни и регионални умјетнички филмови/видео-инсталације и интерактивни пројекти, као и локалну и регионалну секцију краткометражних филмова.

- Након пројекција биће одржане дискусије и панели како би публика добила увид у креативни процес и стратегије нарације, које су коришћене у приказаним филмовима. Бесплатне фестивалске улазнице доступне су од 1. септембра на благајни Градског позоришта "Јазавац" - напомињу организатори.

У склопу фестивала биће организовани и мастер часови на којима ће посјетиоци имати прилику да уче од стручњака из индустрије који нуде практичне увиде и развој вјештина. Мастер часови биће одржани у просторијама Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Фокус

"Cienma Parallels" је филмска и образовна смотра која је посвећена документарно-медијској умјетности.

- Фокусиран је на младе филмаше из западно-балканских земаља и подржава независне и иновативне филмове, који инспиришу, подстичу на размишљање, акцију и промјене у заједници - наведено је у саопштењу "Видео кабинета", који организује фестивал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана