Енклава чека Оскара

Александра Маџар
Енклава чека Оскара

Београд - Српски кандидат за престижну награду Америчке филмске академије "Оскар" је филм "Енклава" Горана Радовановића.

То је, гласањем, одлучио Стручни одбор Академије филмске уметности и науке Србије (АФУН).

Остварење "Енклава" је добило 15 гласова од присутних 18 чланова Одбора.

По један глас добили су филмови "Ничије дете" Вука Ршумовића, "Бићемо прваци света" Дарка Бајића и "Бранио сам Младу Босну" Срђана Кољевића.

У конкуренцији су били и "Непослушни" Мине Ћукић и "Споменик Мајклу Џексону" Дарка Лунгулова.

АФУН је саопштио да су чланови Одбора, чији је предсједник филмолог др Петар Волк, прегледали свих шест филмова који су испунили захтијеване услове. Након вијећања, у складу са правилима америчке и српске академије, тајним гласањем жири је донио одлуку.

Гласању је приступило 18 чланова, а побједнички филм је добио 15 гласова, прецизира се у саопштењу.

- Нашем кандидату честитамо на избору и желимо успех у даљем такмичењу. Министарству културе и информисања Србије захваљујемо на подршци - додаје АФУН.

"Енклава" се кандидује у категорији најбољи дугометражни играни филм на страном језику у 2015. годину за предстојећу, 88. додјелу "Оскара", која ће бити одржана почетком 2016. године.

Према пропозицијама, могу да конкуришу филмови који су имали премијеру у земљи поријекла између 1. октобра претходне и 30. септембра текуће године и који су у том периоду приказивани најмање седам дана у континуитету у комерцијалном биоскопу. Дакле, учешће на фестивалима није довољан услов.

Обавеза АФУН-а је да пошаље комплетан досије о изабраном националном кандидату, а досије треба да стигне у Лос Анђелес до 1. октобра.

Редитељ и сценариста Горан Радовановић је рекао да му то признање, које је добио од струке, показује да екипа и он нису радили узалуд, а сада очекује подршку Министарства културе и информисања Србије за промоцију филма у Америци.

- Када сам добио вест, прво сам помислио на целу екипу, како смо се и колико трудили око овог филма и на то да наш рад није био узалуд - рекао је он.

Радовановић је рекао да му посебно значи што је то одлука филмских људи различитих струка, а да притом он велики број њих не познаје лично, тако да је приликом гласања очито у првом плану био сам филм.

 - "Енклава" је, са великим успехом, приказивана и награђивана на фестивалима широм света - од Мексика до Русије и свуда су гледаоци разумели наш филм, реаговали су са правим емоцијама, захваљујући како причи, тако и филмском језику којим је представљена - нагласио је редитељ.

Промоција кандидата за "Оскара" у Америци, наравно, кошта, а продуцент "Нама филм" није велика компанија. Мада "Енклава" има и њемачког копродуцента, Радовановић очекује подршку Министарства културе Србије.

- Надам се да је то већ стандардна процедура и очекујем исти третман који су наши филмови - кандидати за "Оскара" имали претходних година - рекао је он.

У филму играју Небојша Глоговац, Аница Добра, Миодраг Кривокапић, Ненад Јездић, Горан Радаковић, Бојан Стојчетовић, Игор Дамњановић, Цун Лаићи, Милена Јакшић, Растко Јанковић и други.

Машта

Радња филма смјештена је на Косову, пет година послије рата. Да би сахранио свога дједа, десетогодишњак из српске енклаве прелази на албанску територију.

- Пустио сам машти на вољу и разговарао с људима да провјерим да ли је оно што сам замислио верно истини, да ли је могуће. То ми је, наравно, било важно. Уосталом, човек барата свакако неким елементарним информацијама - рекао је Горан Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана