Екипа филма Тома прославила преко милион гледалаца

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Екипа филма "Тома" синоћ је прославила преко милион биоскопских гледалаца свечаношћу на којој је Југословенска кинотека за тај успјех уручила повеље продуцентима Драгану Бјелогрлићу и Жељку Јоксимовићу.

На свечаности у Кинотеци у Београду пред бројним званицама, Бјелогрлић и Јоксимовић су заузврат даровали њеном директору Југославу Пантелићу копију филма "Тома" на трајно чување.

"Све је било толико брзо и интензивно да већина од нас није свесна шта се све десило, али знам да смо у зло време опаке болести, на простору где се деценијама негује мржња, понудили чисту емоцију и љубав. Људи су то пригрлили и зато се десило ово чудо", рекао је Бјелогрлић присутнима.

Бјелогрлић се захвалио главном јунаку његовог филма, композитору и певачу народне музике Томи Здравковићу (1938.1991), што је "дозволило да трагајући за (његовом) душом пронађемо своју".

"Захваљујем се Драгану који је побудио у мени неке дивне сентименте и идејном творцу (филма) Банету Обрадовићу, и дивној екипи људи која је разумела све што смо Бјела и ја имали у главама. Ово је само почетак нечега што ћемо у будућности радити. Остварили смо велико дело", истакао је Јоксимовћ.

Он је захвалио Телекому Србија и осталим спонзорима нагласивши да је екипа филма "Тома" показала "да је емоција јача од свега и од короне".

Предавајући специјалну плакету Кинотеке поводом милионске гледаности, Пантелић је истакао да је "Тома" постигао "изузетно значајан успех за српски филм, захваљујући коме је публика враћена у биоскоп".

"Имати овај резултат у ово време је невероватан успех, са српским филмом на тржистима већим од нашег је огроман успех, из кинематографије која не спада у ред великих чини још већим успех, а у време пандемије - то је чудо!", оценио је Пантелић.

Како је речно на прослави, од септембарске премијере на Сарајево филм фестивалу Бјелогрлићево остварење је у време пандемије до сада погледало 1.054.000 хиљаде гледалаца у биоскиопима Србије, региона и свијета, а очекује се да као најгледанији домаћи филм у последњих 20 година премаши 1.100.000 гледалаца.

Прослави су из глумачке екипе присуствовали тумач насловне улоге Милан Марић и Тамара Драгичевић, која игра пjевачицу Силвану Арменулић (1939-1976), као и Сања Марковић, Ђорђе Стојковић, Милан Колак и други.

Међу бројним званицама били су Горан Бјелогрлић из продуцентске куће Кобра филм, главна и одговорна уредница новинске агенције и телевизије Тањуг Јована Јоксимовић, менаџер маркетиншке агенције "Њу момент" Лазар Сакан, који има мању улогу у "Томи" и бројне друге јавне личности.

У музичком дијелу програма у пратњи Новосадског биг бенда, најприје је Јоксимовић отпевао Здравковићев џезирани класик "Два смо света различита", а Емил Фетаховић је поновио улогу Здравка Чолића из филма отпевавши његову "Синоћ ниси била ту".

Док је "Томин" глумац Ђорђе Стојковић извео "Осмијех" Групе 220, а Давор Јовановић песму Индекса "Сањам", чланови легендарне Ју групе Драги и Жика Јелић отпјевали су своје класике "Црни лептир" и "Чудна шума".

Сузана Бранковић која је у филму "позајмила" глас Томиној колегиници Арменулић отпевала је њен хит "Ноћас ми срце пати", који је написао Здравковић. Пошто је у филму дао глас Здравковићу, фолк певач Ацо Пејовић је извео Томине хитове "Тужно лето" и "Свирајте ноћас само за њу".

Бранковић и Пејовић су отпјевали заједно "Поноћ", коју су за филм написали Јоксимовић и Предраг Живковић Тозовац (1936-2021), док је за крај Јоксимовић отпевао Здравковићеву песму "За Љиљану", зарадивши овације присутних.

Музичко вече у Кинотеци употпунио је Пејовић са класиком "Што те нема", а на позорници у Кинотеци придружили су му се као подршка Бјелогрлић, Јоксимовић и екипа "Томе".

Након свечаности, Бјелогрлић је рекао новинарима да су бројке важне и пријају, али да за 40 година каријере "не памти да је филм изазвао толику катарзу код људи, да су имали потребу да га гледају више пута, да плачу и певају".

Јоксимовић је најавио да је реално очекивати премијеру осам једночасовних наставака серије "Тома" у септембру 2022. године.

"Многе ствари које нису биле јасне у филму доћи ће на право место кад серија буде емитована", рекао је Јоксимоовић, а Бјелогрлић је додао да "постоје приче које не постоје у филму и нови ликови".

"Серија је биографска у смислу да баш прати његов живот", нагласио је Бјелогрлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана