Џон Малкович затворио 48. ФЕСТ

Танјуг
Џон Малкович затворио 48. ФЕСТ

БЕОГРАД - Музичко-сценским перформансом “Музички критичар” Алексеја Игудесмана, у изведби славног глумца Џона Малковича коме је уручена награда “Београдски побједник”, свечано је вечерас завршен 48. ФЕСТ.


“Хвала вам што сте ме примили, напокон сам стигао у Београд. Мислим да нисам урадио ништа током своје каријере да заслужим било какво признање, јер мислим да сам имао срећу у животу да радим са сјајним људима, глумцима, сценаристима, редитељима. Заиста је велика част бити овде”, казао је Малкович.

Награду славном глумцу уручио је Иван Карл.

У крцатој Комбанк дворани додијељене су признања, а за најбољи филм у Главном такмичарском програму проглашен је “Невидљиви живот” Карима Ајнуза.

Како је жири у саставу Себастијан Каваца, Наташа Нинковић, Никола Љуца, Дана Будисављевић и Клеменс Шик објаснио, филм публику води на прелијепо и горко путовање “са прецизном режијом глумаца и веома артикулисаним коришћењем свих аспеката филмске нарације”.

“Филм, који би лако назвали ремек делом, заслужио је наше дубоко поштовање и враћа нам наду у праву уметност стварања филмова”, истакао је жири.

Признање је примила глумица Барбара Сантоз која је награду посветила свим женама и њиховој борби.

Награду за најбољег редитеља однео је Вацлав Мохул за филм “Обојена птица”, јер је “направио искорак из свих тренутних филмских трендова и закорачио у екстрем”.

“Направио је монументално умјетничко дјело, која подсјећа на највећа ремек дјела седме умјетности”, сматра жири.

“Због специфичности стилског поступка према тешкој и озбиљној теми”, Рита Калнејаис награђена је за најбољи сценарио за филм “Млијечни зуби”.

Награду за најбољег глумца добио је Горан Богдан за лик оца у филму “Отац” Срдана Голубовића.

“Снагом свог израза, у улози пониженог човјека, са минималним спољним средствима и снажном унутрашњом емотивном огољеношћу за лик Оца који жели да поврати своју дјецу, Горан Богдан добија награду”, образложио је жири.

Богдан је казао да му улога много значи, а награду је посветио “колеги, узору, Небојши Глоговцу”.

За најбољу женску улогу признање је добила Трина Дирхолм за филм “Дама херц” који је “незамисљив без сјајне глумице”.

За најбољи деби награђен је Филипо Менегети, редитељ филма “Нас двије”.

“Филм који својом зрелошћу, финоћом редитељских поступака и бриљантним глумачким изведбама, готово надилази појам дебитантског филма”, сматра жири.

Жири новоуспостављеног такмичарског програма ФЕСТ Фокус, који су чинили Момир Милошевић, Душан Зорић и Дамир Шехановић, прогласио је најбољим филмом овог програма остварење Иване Младеновић “Ивана грозна”.

“На својим крхким плећима, Ивана Младеновић изнедрила је храбро, аутентично, дрско и несвакидашње остварење којим је оправдала постојање овог програма”, гласило је образложење.

Младеновићева је казала да јој је била велика част да прикаже филм на Фесту.

Жири такмичарског програма “Небојша Ђукелић” одлучио је да награду која носи име нашег чувеног критичара, додјели филму “Матер” Јура Павловића,”због иновативности у редитељском поступку у контексту једне свеобухватне породичне драме, удахнутог осјећаја оптимизма упркос губитку”.

“Ужасно ми је драго што награду добијамо на српском фестивалу јер је била велика српска екипа која је радила на филму, хвала им”, казао је Павловић.

Политикина награда “Милутин Чолић”, за редитеља најбољег (већински) српског филма на ФЕСТ-у, отишла је Младену Ђорђевићу за “Сумрак у бечком хаустору”, “за аутентичан, искрен и хуман филм о трагању за срећом у доба великих миграција”.

Ђорђевић је примајући награду филм посветио гастербајтерима “који и дан-данас издржавају ову земљу”.

“Због своје драматичне атмосфере, одличног рада редитеља и сјајне глумачке екипе”, награда жирија ФЕДЕОРА отишла је филму “Отац” Срдана Голубовића.

Награда публике уз подршку Делегације ЕУ у Србији за најбољи европски филм у Главном такмичарском програму припала је остварењу “Сумрак у бечком хаустору”.

Stella Artois Most њантед мовие ањард отишла је најтраженијем филму 48. Феста “Отац” Срдана Голубовића.

“Најдивнија је ово награда коју редитељ може да добије. Хвала вам на топлини коју сте нам пружили током премијере”, казао је Голубовић примајући награду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана