Џеси Ајзенберг са Марком Стојановићем онлајн о новом филму

Танјуг
Foto: Фејсбук

БЕОГРАД- Познати глумац из Холивуда Џеси Ајзенберг разговарао је у уторак увече са домаћим глумцем Марком Стојановићем на Zoom платформи преко Фејсбук странице "Ћаскање о пантомими" (World Mime Chat), гдjе је било највише ријечи о његовом најновијем филму "Отпор" (Resistance) у коме глуми чувеног пантомимичара Марсела Марсоа.

У скоро сат и по садржајног разговора, био је укључен и Лорин Ерик Салм, колега Стојановића из школе Марсоа, којег су продуценти филма ангажовали да учи Ајзенберга пантомими и да реализује кореографске комаде пантомиме за филм.

Сам пројекат, онлајн серијал покренули су Марко Стојановић, Офер Блум из Израела и Џорџ Маскаренхас из Бразила у оквиру активности Свјетске организације пантомимичара, и сваке суботе од 17 часова се уживо емитује на споменутој Фејсбук страници.

Нови филм редитеља Џонатана Јакубовића, доноси истиниту причу о француском пантомимичару код кога је управо Стојановић студирао и дипломирао пантомиму.

"Истина, нисам знао много о том свету пантомиме, мада моја мајка је радила као кловн, посматрао сам је као мали док се шминка, облачи, претвара у забављача", започиње причу Ајзенберг.

"О Марсоу сам повремено само слушао неке приче, као што су неки вицеви од Вуди Алена, тако да нисам превише био упућен у његов живот. Опет, драго ми је да сам одрастао у породици где је пантомима веома цењена, као апстрактна уметност, а тако не би било да сам био дете неких спортиста, којима би то било испод радара, односно мање поштовано".

Истраживајући живот Марсоа, Ајзенберг долази до података да имају неке сличности, породице им воде поријекло из Пољске, што је необично.

Стојановић истиче у раду код великог умјетника пантомиме да је увијек знао да спаја људе, да их зближава, држи на окупу, са чиме се сложио холивудски глумац.

За вријеме Другог свјетског рата као члан Покрета отпора Марсо је спасао неколико стотина јеврејске сирочади којима су нацисти усмртили родитеље.

Марсо је био талентован сликар који је дјеци фалсификовао документа, прерушавао их у скауте и тако пребацивао преко Алпа у Швајцарску.

Како кажу, никада није говорио о овој теми иако је за своје подвиге проглашен Официром Легије части, а 2001. године је добио и Валнберг медаљу коју Фондација "Раул Валнберг"додјељује за храброст и хуманизам људима који су помогли Јеврејима за вријеме Другог свјетског рата.

"Радио сам са Марселом у Мичигену на семинарима, што ми је било заиста сјајно искуство", присјећа се Ерик Салм, "било је веома напорно на више нивоа, изучавали смо Марсоове технике, различити часови су пружали фокус на театар пантомиме".

Звијезда из америчких фимова "Друштвена мрежа", "Зомбиленд", "Велика илузија" 1-2, чак и негативац из спектакла стрип хероја "Лига праведника" (Justice league), осврнуо се на питање о будућем пројекту који планира да режира, на питање Стојановића.

"Да, покушавам да режирам филм ускоро, драго ми је да сте то сада споменули, и још увек немам ту дефинисано све, јер се иначе бавим и писањем, моји дијалози и карактери јако су вербални, ликови су ипак живи организам, треба их створити, да имају све - тензију, утеху, да буду реалистични, уверљиви", појаснио је Ајзенберг, који се припрема и за мини серију "Лига праведника" за ХБО 2021, као негативни лик Лекс Лутор.

Глумац анализира како је научио да реализује пантомиму, тада му тијело постане "комад перформанса", прави апстрактни елементи су укључени, поетски квалитет, са примесама станд уп комичара, и да је веома захтјевно играти карактер пантомимичара.

Ерик Салм сјећа се да је са Марсоом дружење било на нивоу професор - студент у почетку, не више од тога, да би се касније развило на виши степен, ван часова.

"Истина, мало је причао о том периоду Отпора у рату, то је држао до себе као нешто веома лично, ипак, у то време био је актуелан филм "Шиндлерова листа" од Спилберга (1993), рекао нам је да ће ићи да гледа филм, јер га тема занима", открива Салм.

"Тада је једини пут нешто проговорио о теми рата, кроз тај филм, који има сличну тематику, пошто је и Шиндлер спасао толику децу".

Ајзенберг говори даље о односу са редитељем филма Јакубовићем, који је изгубио неке чланове породице у рату, тако да га је ова прича веома покренула, као и самог глумца.

"Ипак, драму о Марсоу не видим као причу о жртви, сиромаштву, немаштини, већ о уметности, чистој уметности", наглашава глумац.

"Рецимо, мој син је имао тада две године када сам снимао филм и посматрао ме је како изводим пантомиму, био је сав озбиљан, а моја супруга је веома ценила пантомиму као посебну уметност и специјалну вештину која има толико слојева у себи".

Марсо био је француски глумац и пантомимичар највише познат по улози БИП кловна.

Као младић, живио је у бјекству и радио са француским отпором током већег дијела Другог свјетског рата, наступајући први пут пред 3000 војника након ослобођења Париза у августу 1944. године, а студирао је драмске умјетности и пантомиму у Паризу.

Током 1959. године основао је сопствену школу пантомиме у Паризу и накнадно основао Марсо Фондацију да би промовисао умјетност у САД-у.

Добио је Еми награду за свој рад на телевизији, изабран је за члана Академије ликовних умјетности у Берлину и проглашен је Националним благом у Јапану.

Ајзенберг је био и дио филма "The Haunting Party" уз Ричарда Гира, који говори о рату у Босни и фиктивном лову на Радована Караџића, и признаје да тада није знао ништа о рату на том подручју, тек касније је изучавао, и свјестан је свих немира и потреса.

"И овде у филму је поново рат, јер је рат веома важна тема да се исприча. Заљубио сам се у карактер Марсоа и у сам филм. Како и не бих? А ко и не би?"

Додао је да је он ипак дилетант на неки начин у свијету пантомиме, морао је да то научи због улоге, а да би волио и приватно да је умије изводити, али му саговорници честитају да је био изврстан.

"Ово је вишеслојна прича, сам карактер Марсоа, рад његов са дјецом, отпор, рат, све. Хвала вам за све ово што радите у Организацији пантомимичара, дирнут сам приликом да разговарам вечерас са вама о филму и овој умјетности", закључио је Ајзенберг.

До сада је било 16 "ћаскања" на овој Фејсбук страници - разговори са умјетницима, стручњацима, професорима, редитељима, продуцентима из цијелог света који се баве пантомимом и невербалним позориштем.

Све епизоде ове емисије су доступне на ФБ страници Свјетске организације пантомимичара и представљају видео документацију за студенте, истраживаче, професоре и све који се баве позориштем:

facebook.com/worldmime

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана