Дугоочекивани филм "Венди" на Кустендорфу VIDEO

Танјуг
Дугоочекивани филм "Венди" на Кустендорфу VIDEO

На Кустендорфу је у оквиру програма Савремене тенденције приказан филм "Венди" Бена Зејтлина, након чега је услиједио разговор Емира Кустурице са америчким редитељем.

Рекавши да је гледање филма било невјероватно путовање, Кустурица је поручио Зејтлину да ће то остварење остати јако дуго, не само у сјећању већ и у историји, и занимало га је шта је био главни извор инспирације за филм.

- Све је потекло од мене и моје сестре, са којом сам урадио овај филм. Ми смо цијелог живота чекали Петра Пана, мислили смо да ће се једног дана појавити и одвести нас, али никада није дошао, тако да је то био наш начин да одемо и пронађемо га. И да покушамо да проживимо ову причу најближе што можемо ономе о чему смо читавог дјетињства заједно маштали - рекао је Зејтлин.

Коментарушићи рад са младима из филма као веома успјешан, Кустурица је рекао да је свјестан да је допријети до тог узраста изузетно тешко, на шта је Зејтлин одговорио да му је била ноћна мора радити са њима.

- То су све дјеца коју уопште није занимало да глуме у филму. Одабрали смо их зато што су то била дјеца за коју смо знали да би побјегла са Петром Паном. Знате, кажеш им да ураде то и то, а они кажу: не! Шта год да им кажеш да ураде, они неће, они хоће да ураде супротно, тако да оно што смо хтјели је била та дивља енергија за коју смо осјетили да се може видјети у тој дјеци, да су то била права дјеца, да су били опасни, да су били спонтани, луди, и ми смо жељели тај осјећај реалности која су она имала, али кад је у питању то да их натјерамо да ураде оно што смо ми жељели, сваки дан смо морали да смишљамо трикове, као да смо морали да намјестимо саобраћајну незгоду - открио је режисер.

Међутим, и поред свих непредвидивости, рекао је да су му та дјеца омиљене особе које је упознао у животу.

Као режисера, Кустурицу је занимало и колико различитих позиција и локација је промијенио у филму.

- Све дјелује уједињено на крају. Али могао сам то да препознам, као одлазак у земљу чуда, или у земљу гдје је изглед свјетлости, те животињске мајке, заиста невјероватан - рекао је Кустурица.

На крају разговора, Кустурица је поручио редитељу да је увјерен да ће његов храбри, авантуристички филм бити радо гледан.

- Венди је једноставно невјероватна. Никад нисам видио никога испред камере са таквим лицем које је престало да буде лице дјетета. Временом, постала је, не знам, 150 година старија, а онда и млађа него што је била. Немогуће је не освојити најширу публику на свијету и да је филм био само о њој - рекао је Кустурица.

Бен Зејтлин је захвалио Кустурици и рекао да су му његови филмови највећа инспирација, као и да му је долазак на Кустендорф једно од омиљених сјећања у животу и да ће на јесен поново доћи у Србију.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф приказује се на веб адреси kustendorf.online, а фестивал се вечерас завршава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана