Домаћи филм "Траг дивљачи" премијерно 3. октобра у Београду

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД- Домаћи играни филм “Траг дивљачи” Ненада Павловића биће премијерно приказан 3. октобра у београдској Мтс Дворани, најавила је данас ауторска и глумачка екипа овог остварења након новинарске пројекције.

У клубу Лисабон бар у оквиру ове београдске установе, на конференцији за медије су говорили - редитељ и сценариста Ненад Павловић, ко-продуцент Владимир Лучић - генерални директор компаније “Телеком Србија”, као и главни глумци - Радивоје Раша Буквић, Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин и Милош Тимотијевић.

Филм је рађен према прози чувеног редитеља и књижевника Живојина Жике Павловића (1933-1998), чији је син управо режисер најновијег остварења.

"Искрено, било је компликовано снимити филм према књигама мог оца из једноставног разлога што му сама проза није толико филмична. Он је сматрао да када пише књиге, романе, то је једна страна његовог стваралаштва, и да књижевност не мора да се екранизује. А онда је реализовао своја филмска сценарија, режирао, и тиме је задовољио своју потребу за филмом. Одвајао је углавном те области", истакао је редитељ и сценариста Ненад Павловић, који филмом "Траг дивљачи" дебитује на плану дугометражног играног филма.

Крими драма “Траг дивљачи” премијерно је приказана 15. септембра на 15. издању Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије - ЛИФФЕ, и тиме је отворила ову манифестацију у Народном позоришту Лесковац. Управо на овом фестивалу главна награда за најбољу режију носи име "Живојин Жика Павловић".

Редитељ Ненад Павловић је одредио филм жанровски да је породична драма и трилер, циљ му је био да дочара ту епоху 70-их година, остане драматуршки и визуелно вјеран том периоду који му је ауторски веома интригантан и занимљив.

"Узимао сам више ликова из неколико књига свог оца и тако сам их спајао у наш сценарио, а неке ликове сам и мењао, да се уклопе у филмску причу", открио је режисер.

Осим наведених главних глумаца, у филму играју још - Драган Бјелогрлић, Јово Максић, Милена Павловић, Борис Миливојевић, Милена Радуловић, Филип Шоваговић, и други.

Владимир Лучић као први човјек компаније “Телеком Србија”, оценио је да са продуцентскон кућом "Режим" Милоша Аврамовића већ имају успешну сарадњу са серијалом "Јужни ветар" и веома је задовољан и новим пројектом.

"Наш канал "Суперстар ТВ" од почетка оснивања је имао амбицују да постане српски ХБО и у томе успевамо. Наше многобројне серије се продају на пет континената, и то тако успешно иде да сваког месеца нека нова земља преузима и емитује наше пројекте. Надам се да ће тако бити и са филмом "Траг дивљачи" који ће бити претворен у мини серију", најавио је Владимир Лучић даљи развој пословања Телекома и дистрибуције серија.

Један од главних глумаца Радивоје Раша Буквић тумачи истраживачког новинара Југослава, и сматра да то име оптерећује у држави која више неће носити тај назив.

"Има и та реченица у филму коју је Драган Бјелогрлић додао, где каже мом лику да је боље да промени име. Успели смо да постигнемо у филму тај визуелни идентитет који покрива ту епоху, што је веома важно", напоменуо је Буквић.

Глумац са успјешном каријером у Француској и Европи открио је да је био упознат са сценаријем овог филма још пре осам година, али да тада није било могућности због недостатка средстава, тако да му је сада драго да је филм конацно реализован.

"Дуг пут је чекао Ненада да сними овај филм. Успели смо да извучемо максимум од онога шта смо имали на папиру тако да је сценарио верно пренет", закључио је Буквић.

Предраг Мики Манојловић игра високог функционера УДБА-е Благоја Љотића, који се упушта у истрагу мистериозног убиства.

"Веома је важно да је овај сценарио настао према књижевним делима великог уметника, писца и редитеља Живојина Павловића. Овде су адаптирана три романа која прате породицу Љотић кроз дужи временски период. Покушао сам да пронађем у себи оно што носи један пуковник УДБА-е, и било је лако, мислим да свако од нас то може, и да није глумац", нашалио се Манојловић који је нагласио да је имао прилике да ради и са редитељевим оцем Жиком Павловићем.

"Ненад има наравно сличности са татом, подсећа и на мајку и оца. Има емоције, дубину, нежност, разумевање, није искључив, слуша суггестије, предлоге. Волим што сам радио са овим глумцима и са продукцијом "Режим", која има мало незгодно име", поново се нашалио Мики Манојловић и додао да нас је Живојин Жика Павловић прерано напустио, и да је могао још толико тога да пружи у домаћој кинематографији.

У новом филму главни јунак је перспективни новинар у комунистичкој Југославији 1979. године, који истражује политичко убиство у малом руралном месту, али се заправо да би нашао уплетен у мрачну и комплексну породичну драму препуну скривених тајни кроз вековну традицију насиља.

УДБА, тајне ликвидације, закон јачега, игре моћи и престола, све је то уткано у ову садржајну филмску причу.

Нада Шаргин игра главну женску улогу, ћерку високог функционера УДБА, и она сумира утиске тог периода постојања Југославије.

"Живело се можда скромније и мирније, у мом окружењу и породици није било никад тих политичких проблема као што моја јунакиња у филму има. Нисам најбоље ни разумевала филмове тог периода када сам их као мала гледала, било је то далеко од мене", рекла је Нада Шаргин и приближила свој лик да није највише трагичан у филму.

"Мислим да су сви остали трагичнији од ње, а она је одрасла поред крволочних мушкараца, те покушава себе да спаси. Имаће мој лик још више простора у мини серији, коју једва чекам, јер ће бити приказано још пет мени драгих сцена које нису ушле у филм", закључила је Шаргин, једна од ангажованијих глумица у домаћим Тв серијама.

Милош Тимотијевић наступа у роли Аљоше Љотића који према његовим ријечима, има неку личну освету према сопственом оцу.

"Везује их јака опсесија, оца и сина. Ја сам у свој лик ушао непосредно пред само снимање, није било времена много за припрему, јер је у то време мој колега добио корону, тако да није могао да глуми", рекао је Тимотијевић, мислећи на Уликса Фехмиуа, првобитно планираног за ту улогу несречног сина 68-аша.

"Звали су ме да уђем у пројекат који је већ одмакао са снимањемкад сам баш имао премијеру представе" Секс, уметност, комунизам" у Битеф театру. Таман ми је та тематика помогла да брже уђем у овај филм, познат ми је тај период, сјајно ми је легло. Још сам у представи играо редитеља Пјера Паола Пазолинија и у причу сам утиснуо неке идеје овог италијанског уметника, а и једна фотографија у филму је заправо из те представе", открио је Милош Тимотијевић, који је са колегом Радивојем Буквићем играо у крими серији "Беса" из две сезоне.

Уз редитеља Ненада Павловића, на филму су радили ко-сценаристи Димитрије Војнов и Ðорђе Милосављевић, директорка фотографије Бојана Андрић, док су продуценти Милош Аврамовић (редитељ познат по филмском и ТВ серијалу “Јужни ветар”) и Татјана Жежељ Гојковић, ко-продуцент Коста Ðорђевић, а извршни продуцент Горан Бјелогрлић.

Филм "Траг дивљачи" ће кренути од 6. октобра у редовну биоскопску дистрибуцију широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана