Документарно-играна серија “Јованка Броз и тајне службе” стиже на јесен: Прва дама Југославије на путу страдања

Агенције
Документарно-играна серија “Јованка Броз и тајне службе” стиже на јесен: Прва дама Југославије на путу страдања

Снимање играно-документарне серије о првој дами Југославије под називом “Јованка Броз и тајне службе” почело је у Музеју Југославије, а наставиће се у Белом двору, Архиву Југославије, Архиву Србије, те Хајд парку у продукцији Данке Милошевић.

Серија ће имати десет епизода, а сценарио потписује генерал Светко Ковач, који је и сценариста серије “Тајне службе Србије”, а режија је повјерена Недељку Ковачићу. Планирано је да емитовање почне на јесен на РТС-у.

Пратећи богату архивску грађу, свједочења непосредних учесника и резултате истраживања наших и страних историчара, гледаоци ће сазнати да ли су и колико службе безбједности утицале на живот Јованке Броз, коју у младости игра глумица Милица Томашевић, а у зрелијим годинама Снежана Савић.

Глумица Снежана Савић за “Новости” је истакла да је Јованка Броз на њу оставила утисак снажне личности.

- Била је јака жена и личност која је обележила епоху заједно са Титом. Увек му је била близу и његова последња одбрана на крају. Била је официр, потпуковник по чину, народни херој и одликована у рату. Врло храбра, достојанствена и горда - рекла је Савићева.

Додала је да је познато да је Јованка била перфекциониста и да је отпуштала многе који нешто не ураде како је замислила, те да се зато ширила фама да је захтјевна. Оптуживали су Јованку да је имала своју обавјештајну службу, али Савићева сматра да је то претјеривање.

- Вероватно је много знала и зато је и сметала. Није она била баш толико опасна колико су сматрали, али била је врло мудра. Никада није изговорила реч која би је довела у ситуацију да страда више него што јесте. Имам утисак да је ни крива ни дужна завршила живот страдалнички, оклеветана и заборављена - навела је Савићева.

Глумац Небојша Дугалић, који у серији игра Тита, за “Новости” је истакао да ће људима бити занимљиво да се подсјете тих времена.

- Интересантно је видети како је тада служба безбедности изгледала, шта је значило чувати таквог државника и какви су све упливи долазили са различитих страна. Наравно да је Тито морао знати шта се догађа, али питање је да ли је постојало нешто што није знао - рекао је Дугалић и додао да су се службе са посебном пажњом односиле према Титовом приватном животу, те да су Јованку гледале као потенцијалну опасност по његову безбједност.

Ликови

У играном дијелу серијала, поред Јованке и Тита, видјећемо значајне историјске личности као што су Јованкина сестра Нада Будисављевић, коју игра Милена Васић, Владимира Бакарића, којег глуми Светозар Цветковић, Александра Ранковића, којег ће дочарати Гордан Кичић, генерала Ивана Мишковића, којег глуми Александар Срећковић Кубура, те Драгољуба Ставрева, којег игра Радомир Николић. Наратор приче је Тихомир Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана