Документарац Маје Новаковић из Братунца у трци за номинације за "Оскара"

Срна
Документарац Маје Новаковић из Братунца у трци за номинације за "Оскара"

БРАТУНАЦ - Филмски документарни првенац Маје Новаковић из Братунца приказан је на више од 40 фестивала у свијету, а на посљедњем филмском фестивалу "Фул фрејм" у Дараму у Сјеверној Каролини освојио је награду за најбољи кратки филм и тиме се директно сврстао у квалификације за номинацију за "Оскара".

Новаковићева је навела да је њен филм "А сада се спушта ноћ" инспирисан природом, селом, животом и народним обичајима.

Филм говори о односу човјека и природе у заборављеном времену, а Новаковићева, као сеоско дијете, у причу је уткала своје сјећање на дјетињство, односе у селу и са селом, људима и природом, што је наишло на прихватање и високе оцјене публике и стручних жирија на фестивалима.

- Приликом трогодишњег снимања филма ослањала сам се на визуализацију слика које памтим из дјетињства. У филму су приказане двије баке које живе изоловано, саме у брдима између Братунца и Сребренице. Приказана је њихова свакодневица на селу и ритуал бајања против временских непогода - каже Новаковићева, која је историчар умјетности.
Она је навела да је инсипирацију за овај филм нашла у историји умјетности и књижевности, те књизи Јанка Веселиновића "Слике из сеоског живота".
- Жеља ми је била да прикажем микрокосмос и наведем гледаоце да се осврну на неке једноставне ствари и обичне људе који представљају љепоту живота - истакла је ауторка.

Њена је жеља да након процедуре око номинације за "Оскара" филм буде приказан у Братунцу, што још није изводљиво због административних процедура које налаже већина фестивала на којима је филм приказан.

Новаковићева је нагласила да ће филм бити приказан у Братунцу чим се за то стекну услови.

Она додаје да је овај филм у доброј мјери промијенио њен живот.

Захваљујући учешћу на фестивалима пропутовала је много, што јој, истакла је, представља посебну драж јер има осјећај да са собом носи своје село и представљајући га показује свој идентитет.

- Главне глумице у мом филму су двије баке са којима сам чувала овце и најдраже ми је када гледаоци осјете ту непосредност, блискост и доживе праву емоцију и покажу да су на најбољи начин осјетили филмску причу - каже ауторка.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана