“Дневник Диане Будисављевић” побједник Пулског фестивала

Танјуг
“Дневник Диане Будисављевић” побједник Пулског фестивала

Остварење “Дневник Диане Будисављевић” у режији Дане Будисављевић, које говори о херојским подвизима аустријске активисткиње која је из ужаса усташких логора спашавала српску дјецу, апсолутни је побједник 66. Пулског филмског фестивала.

Потресна филмска прича, састављена од документарних и играних дјелова, добила је Велику Златну арену за најбољи филм фестивала, док је Златна арена за режију припала Дани Будисављевић.

Редитељка филма “Дневник Диане Будисављевић” казала је Тањугу да није очекивала овако велико признање на фестивалу.

“Изненађена сам јер нисам вјеровала да, поред филам ''Генерал'', наше остварење може да добије награду. Ово признање није само за мене и за нашу филмску екипу, већ за Пулски фестивал и хрватско друштво у цијелини. Вјерујем да су пред нама бољи дани када овакав филм успе да добије тако велику награду као што је Златна арена”, рекла је Будисављевић.

Међу награђенима је и српска глумица Христина Поповић, која је за улогу Франке Анић у филму “Посљедњи Србин у Хрватској”, редитеља Предрага Личине, добила Златну арену за најбољу главну женску улогу.

Помпезно најављивани филм “Генерал”, који је коштао три милиона евра, доживио је апсолутни фијаско на данашњој додјели награда.

Филм Антуна Врдољака награђен је за спрецијалне ефекте, споредну мушку улогу која је отишла у руке Борку Перићу и за најбољу споредну женску улогу која је припала Олги Пакиовић.

Жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана, којим је предсједавао српски филмски критичар Ненад Дукић, а чији је члан била и новинарка “Политике” Дубравка Лакић, награду за најбољу мањинску копродукцију додјелио је српском филму “Шавови” у режији Мирослава Терзића.

Публика која је током фестивала гледала филмове у Пулској арени такође је наградила филм “Дневник Диане Будисављевић”.

Признање Златна врата отишло је у руке редитељке Дане Будисављевић, јер је публика филм оцијенила највишом оцјеном, 4,90.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана