"Дара из Јасеновца" у трци и за "Златни глобус"

Срна
"Дара из Јасеновца" у трци и за "Златни глобус"

БЕОГРАД- Ратна драма "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Гаге Антонијевића, која је представник Србије на такмичењу за "Оскар", ушла је у званичну трку и за Златни глобус и то не само у категорији за најбољи страни филм, већ и у свим осталим категоријама, јавиле су "Вечерње новости".

Ово такмичење за најпрестижнију филмску награду, послије "Оскара", представља незапамћен успјех српског филма, јер до сада ниједно домаће остварење никада није било у трци за "Златни глобус" у свим категоријама, наводи лист.

Церемонија свечаног уручења награде коју додјељује Холивудско удружење страних новинара /ХФПА/ заказана је за 28. фебруар 2021. године.

Награда "Златни глобус" се увијек очекује с великом пажњом свјетске филмске јавности, јер је најчешће и најава која ће остварења и умјетници освојити "Оскар", који ће бити додијељен 25. априла.

Лист додаје да наду да ће "Дара из Јасеновца" забиљежити успјех и у трци за најважнију награду, даје и то што је право на приказивање драме о страдању српске дјеце у усташким логорима током Другог свјетског рата, на коју је Србија чекала 75 година, откупила чувена америчка компанија "101 Студиос".

Захваљујући уговору овог студија са дистрибутерским гигантом, кућом "Универзал пикчерс", "Дара" ће бити ријетко остварење у историји српске кинематографије које ће, поред америчке, имати и свјетску биоскопску дистрибуцију.

Приказивање приче о незапамћеним злочинима над српским народом у доба усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/, пред америчком публиком почеће у јануару 2021. године, а београдска премијера заказана је 22. април, на 76 година од пробоја јасеновачких логораша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана