"Дара из Јасеновца" потресла Париз

Срна
"Дара из Јасеновца" потресла Париз

БЕОГРАД - Филм "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића приказан је у париском биоскопу "Гранд Рекс", гдје је наишао на изузетан пријем код публике.

Предсједник француског Удружења "Дјеца Јасеновца" и организатор Давид Јаковљевић рекао је да је жеља била да се Французима, донекле, приближе страхоте кроз које су Срби, Јевреји и Роми пролазили у овом логору, напомињући да се у том успјело и да су утисци са пројекције изузетни.

Јаковљевић је навео да је одабрао биоскоп који прима 500 посјетилаца да би присутнима и на лицу мјеста приказао колику масу представља толики број људи, колико су усташе у једном дану заклале "прослављајући" тако католички Божић 1941. године.

"Намера нам је да страхоте Јасеновца уведемо у француске уџбенике, а материјал за одржавање конференција у заинтересованим школама већ је припремљен", рекао је Јаковљевић, преносе "Вечерње новости".

Јелена Раденковић, члан Удружења "Крагуји", које је помогло организацију, рекла је да је париска пројекција филма била изузетно дирљива.

"Неколико присутних није могло да издржи до краја и у сузама су напустили салу", рекла је Раденковићева.

Публици су се на пројекцији филма обратили и Јелена Бухач Радојчић, која је инспирисала режисера за лик Даре, као и Драган Често, који је у логору изгубио више од 70 чланова породице.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић присутнима је подијелио шездесетак примјерака књиге "Усташка звјерства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана