Даница Радуловић: Филм “Руски конзул” никог не осуђује

Танјуг
Даница Радуловић: Филм “Руски конзул” никог не осуђује

БЕОГРАД - Радуловић је рекла да су сви захтјеви који су постављени били велики изазов и јако им се радовала, посебно што је коначно могла употребити дијалекат, који је чула од пријатеља крајем осамдесетих година приликом посјета Приштини.

“Тад сам била шокирана, јер кад сам изашла из аутобуса, видела сам милицајце са пушкама. Нисам имала појма шта се то дешава на Косову”, присјетила се глумица.

Радуловић је рекла да у “Руском конзулу”, рађеном по истоименом роману Вука Драшковића, игра разведену жену у вријеме када је то наилазило на осуде околине, и често су тада жене називане распуштеницама.

Њен лик се у малој средини, без заштите мушкарца, изборио да буде главна сестра у болници и да заштити своју егзистенцију, а онда долази образовани доктор из Београда, и почиње да јој се допада.

“Мени је било јако интересантно после премијере што су ми мушкарци прилазили са: 'Кучко једна, шта уради доктору Југовићу', док су жене прилазиле са: 'Па опоменула си га, бориш се за себе, свака части”“, навела је глумица.

Према њеним ријечима, реакције су комплимент јер значи да је успела да гледаоце увуче у мотив због ког њен лик реагује.

Радуловић је признала да је снимање било захтјевно, јер се уз филм снимала и серија, али је додала да глумци обожавају свој посао и све могу издржати.

“У једном тренутку помислите: 'Нећу физички издржати'. После дођете кући срећни. Не спавате, мотате по глави шта сте урадили. Тако да је све прошло добро и стварно сам пријатно изненађена резултатима”, навела је глумица.

Радуловић је оцијенила да је филм “Руски конзул” направљен тако да “апсолутно никог не осуђује, бави се малим људима који се боре за живот”.

“Ту је много емоција, фантастични су ликови, добро написани, добро режирани, добра фотографија, одлична екипа глумаца. Привући ће, наравно, и последња улога Жарка Лушевића (1960-2023), мада ја још увек тешко то изговарам”, признала је Радуловић.

Пошто је имала срећу да буде пријатељ са Лаушевићем, Радуловић је додала да је са њим било “све лепо делити”,и био је “велики, уметник”, ужасно сензитиван, који се својом улогом бавио до перфекције.

Радуловић је навела да је Лаушевић радећи филм већ знао да је болестан, али му је било стало да сними “Руског конзула”.

“Учинили смо све да му буде угодно, а он још више да нас не оптерећује”, нагласила је Радуловић.

Према њеним ријечима, Лаушевић је сваком глумцу који је дошао на снимање из Сјеверне Македоније или са Косова и Метохије “прилазио да су позна, да мало с њима поприча, да их опусти”.

“Био је свестан да ипак то име некад глумцу може да унесе нервозу. Пар пута ми је помогао за нека решења. Али приђе онако успут, па тихо каже да се не увредиш. Као да те он не учи глуми, а сви смо почастовани да нам приђе”, присетила се глумица.

Радуловић је оцијенила да је Лаушевић “светла тачка у нашој кинематографији са неком чудном кармом, чудним животом”.

“Срећна сам што се вратио из Америке свом послу, што га је публика опет заволела и није га заборавила, што су му они који су му замерали опростили. Имао је један заокружен живот и мислим да је са овог света отишао задовољан и срећан”, оцијенила је Радуловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана