Да ли ће се Оскар следеће године одложити

ГС
Да ли ће се Оскар следеће године одложити

Академија филмске умјетности и науке разматра могућност одлагања церемоније 93. додјеле Оскара, која је заказана за 28. фебруар 2021. године, преноси Варајети.

„Церемонија ће вјероватно бити одложена“, рекао је један од добро информисаних извора за „Варајети“. Међутим, та особа је упозорила да детаљи, укључујући потенцијалне нове датуме, још нису у потпуности размотрени или формално предложени.

Истовремено, други извор каже да је датум на АБЦ-у тренутно непромењен.

Када су у априлу најављене нове привремене промјене правила за добијање Оскара због епидемије коронавируса, предсједник Академије Дејвид Рубин рекао је да је прерано да се зна како би се пренос додјеле Оскара 2021. могао промјенити усљед пандемије.

„Немогуће је да се зна шта ће се дешавати. Знамо да желимо да прослављамо филмска остварења, али не знамо у којој ће то тачно бити форми“, казао је том приликом.

Према уобичајеним правилима, филм мора да има седмодневну екранизацију у биоскопима у Лос Анђелесу да би се квалификовао за добијање награде Оскар. Ипак, за ову годину, филмови који су дигитално објављени могу да се квалификују уколико је студио првобитно планирао биоскопско приказивање.

„Мислим да сви саосећају са режисерима и ту смо да подржимо наше чланове и филмску заједницу. Има смисла када заправо не знамо шта ће се догађати у погледу расположивости биоскопског приказивања“, рекао је Рубин.

„Морамо да направимо изузетке само за ову годину и за то вријеме када биоскопи нису отворени, тако да се велика филмска дјела ипак могу видјети и прославити“, додао је.

Нове промјене правила подразумјевају и омогућавање да се екранизације квалификоване за Оскара одржавају у Њујорку, Чикагу, Мајамију, Атланти и другим дијеловима уместо, као што је био случај досад, само у Лос Анђелесу.

Академија је одбила да коментарише нове наводе па и даље није јасно да ли ће одлагање додјеле Оскара такође значити да ће Академија дозволити филмовима који су објављени након истека рока да се квалификују за Оскара 2021. године.

(Б92)



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана