Чудесни мутанти покретачка искра модерним суперхеројима

Миланка Митрић
Чудесни мутанти покретачка искра модерним суперхеројима

Адаптације суперхеројских стриповских серијала и филмови посвећени одређеним јунацима, антијунацима и групама које свијет спасавају или уништавају својим натприродним моћима већ деценијама живе као један значајан дио популарне културе.

Значајне су јер освјетљавају класичне приче о различитостима, дискриминацији, добру и злу, жртвама, зликовцима, херојима и спаситељима који балансирају свемир тако што спасавају недужне, боре се за свијет, за своје блиске, али и непознате људе.

Поред класичних суперјунака или обичних људи огрнутих плаштом хероја са спаситељским наумима у рукама, пажњу публике у различитим временима добијали су различити, било да су јунаци или антијунаци и веће укључивање разноликих карактера помагало је оживљавању неких других стрипова на филму и телевизији.

Један од филмова који је значајно утицао на будуће адаптације “Марвелових “стрипова у новијем времену живота кинематографије је филм “Икс мен”, који је објављен 12. јула 2000. године - прије 20 година.

Прије двије деценије почела је прича о мутантима, њиховим личним борбама и сукобима са собом и свијетом који их окружује и чији су прилично несхваћен и неприхваћен дио. Прије двадесет година Хју Џекмен се на великом платну појавио као Вулверин (Џејмс Логан Хаулет), што је остала улога коју је у неколико “Икс мен” филмова изнио и проживио до самог краја. Хју Џекмен је због ове улоге ушао у Гинисову књигу рекорда, за најдужу каријерну улогу “Марвеловог” суперхероја на филму.

- Увијек ће ме фасцинирати његов лик. Он је невјероватно људски лик, с примјесама антихеројства и трагедије у себи - навео је једном приликом Џекмен, осврћући се на улогу, за коју је навео да му је најдража рола коју је икад играо.

Филм “Икс мен”, објављен 2000. године, режирао је Брајан Сингер, док је сценарио радио Дејвид Хајтер, по причи Брајана Сингера и Тома де Санта. Прије двадесет година на великом платну видјели смо професора Икса, Магнета, Сторм, Роуг, Киклопа, Мистик, Звијер и друге. Сви обожаваоци стрипа тада су се сусрели са другачијим приказом различитих моћи, попут контроле ума, читања мисли, те трансформације у особу преко додира, неизмјере снаге тијела и ума.

Тадашњи извршни уредник “Имаџин гејмс нетворка” Ричард Џорџ навео је 2006. године да је успјех првог филма заслужан за прављење остварења као што су: “Спајдермен трилогија” (2002-2007), “Фантастична четворка” (2005), “В као Вендета” (2005) и “Повратак Супермена” (2006).

Филмски критичар из “Емпајер магазина” Крис Хјуит изјавио је да је Сингеров филм из 2000. године заслужан за постојање “Марвел студија”, док је стрип-аутор Марк Милар рекао да су Сингерови “Икс мен” револуционисали филмове о суперхеројима.

- У свијету у коме се мутанти због својих натприродних моћи третирају другачије од обичних људи, двије групе мутаната (“Икс мен” и “Братство мутаната”) боре се за равноправност мутаната у друштву. Једнога дана двоје мутаната, Вулверин и Роуг, затичу се у конфликту између “Икс мена” професора Ксавијера и “Братства” мутаната, чији је вођа Магнето - назначено је у синопсису првог “Икс мен” филма.

Филм је постао успјешан, а у периоду приказивања зарадио је више од 296 милиона долара у биоскопима широм свијета. Након овог остварења, снимљено је неколико наставака, преднаставака и спин-оф филмова смјештених у овај свијет. Серијал је окончан прошле године филмом “Мрачни феникс”, а цјелокупан успјех серијала започетог “Икс меном” вратио је нови живот филмовима о суперхеројима.

У оквиру серијала снимљени су “Икс мен 2” (2003), “Икс мен: Посљедње упориште” (2006), “Икс мен почеци: Вулверин” (2009), “Икс мен: Прва класа” (2011), “Вулверин” (2013), “Икс мен: Дани будуће прошлости” (2014), “Дедпул” (2016), “Икс мен”: Апокалипса” (2015), “Логан” (2017), “Дедпул” (2018) и “Икс мен: Мрачни феникс” (2019). Такође, иако је серијал технички дошао до краја, “Марвел” припрема још један филм смјештен у овај свијет, а у питању је остварење “Нови мутанти”, које би требало да буде објављено ове године.

Тим суперхероја “Икс мен” појавио се у “Марвеловој” серији стрипова Стена Лија и Џека Кирбија у септембру 1963. године. Сингер је, иако није обожавао стрипове, одлучио да ради на поменутом филму због начина приказивања предрасуда и дискриминације. Првобитно, филм је одбио три пута. Снимање је почело септембра 1999. у Торонту, а завршено је марта 2000. године.

Намјера створених ликова и приче била је да мутанти овладају својим моћима и да их користе за добробит човјечанства, упркос томе што их човјечанство не прихвата. Професор Икс (Чарлс Кцавијер) и његова школа за мутанте стога раде на томе да свијету и човјечанству прикажу да мутанти могу бити хероји.

Он је започео причу окупљањем мутаната међу којима су Марвел дјевојка, Киклоп и Звијер, називајући их “Икс мен”, као ознаку за њихов ген који им даје способности које други немају, те ознаку мутација због изложености радијацији. Школа касније бива развијена, те окупља мноштво других мутаната. На специфичан начин, филмом је створена алузија на различитости у свијету које и даље нису прихваћене.

Ијан Мекелен глумио је Магнета (млађу верзију касније је глумио Мајкл Фасбиндер), Партик Стјуарт Чарлса Ксавијера (млађу верзију послије је играо Џејмс Мекавој). Фамке Џенсен глумила је Џин Греј, Џејмс Мардсен Киклопа, Хали Бери Ороро Монро (Сторм), Тајлер Мејн Виктора Крида (Сајбертут), Ребека Ромејн је играла Рејвен Даркхолм (Мистик), Ана Паквин је била Мери д'Анканто (Роуг), док је Реј Парк глумио Мортимера Тојнбија (Тоуд).

Критика

Филмови: “Икс мен”, “Икс мен 2”, “Икс мен: Прва класа”, “Вулверин”, Икс мен: Дани будуће прошлости”, “Дедпул”, “Логан” и “Дедпул 2” добили су позитивне оцјене и критике и публике. “Икс мен: Посљедње упориште” и “Икс мен: Апокалипса” добили су помијешане критике, док су филмови “Икс мен почеци: Вулверин” и “Икс мен: Мрачни феникс” добили углавном негативне критике.

Зарада

“Икс мен” је био филм с највећом зарадом у јулу, одмах након приказивања, док је “Дедпул” имао највећу зараду у фебруарском блоку дистрибуције у биоскопу. “Дедпул” је најпрофитабилнији филм из серијала и филм са највећом зарадом током прве седмице приказивања, док је изван Сјеверне Америке то мјесто припало филму “Икс мен: Дани будуће прошлости”. На свјетском нивоу “Дедпул” је филм са највећом зарадом у серијалу. “Икс мен” серијал је други најпрофитабилнији филмски серијал заснован на ликовима из “Марвелових стрипова”.

Занимљивости

Након што је прихватио улогу Магнета, Ијану Мекелену је понуђена улога у филму “Господар прстенова”, коју је првобитно био принуђен да одбије. С Брајаном Сингером је причао о раду на “Господару прстенова”, те је Сингер одлучио да помјери снимање, да би Мекелен могао да одигра улоге у оба филма.

Ни Патрик Стјуарт ни Ијан Мекелен нису знали да играју шах током снимања филма. Професионални шахиста био је позван да их научи.

Хју Џекмен је у једном разговору признао да се за улогу Вулверина припремао тако што је изучавао вукове, јер му је дјеловало као да је лик повезан с вуковима. Брајан Сингер му је касније објаснио да је вулверин (ждеравац) потпуно другачија врста животиње, из породице куна.

Патрик Стјуарт је био први глумац који је изабран за улогу мутанта, а обожаваоци стрипова су од деведесетих “навијали” да баш он игра професора Икса.

“Икс мен” је један од ријетких који прате одређену оригиналну причу. Већина осталих филмова серијала су само овлаш базирани на одређеним причама из стрипова.

Хју Џекмен се сваког јутра туширао ледено хладном водом како би могао што боље да постане лик Вулверина којег глуми.

Постојале су три врсте оштрица које је Вулверин носио - пластичне, гумене и металне. Више од седам стотина оштрица искористили су Хју Џекмен и његови дублери приликом снимања.

Брајан Сингер је забранио да ико чита стрипове на сету, да то не би имало лош утицај на глумачку екипу. Глумци су их читали у тајности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана