Чкаљина црна листа: Са овим колегама славни глумац није желио да дијели кадар

ГС
Чкаљина црна листа: Са овим колегама славни глумац није желио да дијели кадар

„Паја и Јаре“, „Камионџије“, „Сервисна станица“, „Љубав на сеоски начин“, Врућ ветар“, „Пут око света“ су само нека од остварења у којима је играо Миодраг Петровић Чкаља и изазивао код људи једну од љепших емоција – смијех. А његове шале и данас се препричавају.

Ипак, иако га сви памтимо кроз смијех и шалу, Чкаља, који је био краљ комедије, имао је и мрачну страну која је многим глумцима и редитељима направила пакао у животу.

Ово није једина од замјерки које су на Чкаљин рачун износиле његове колеге, наиме, сви памте чувене „Камионџије“ и улоге Паје и Јарета. Павле Вуисић није волио свог колегу и говорио је за њега да је претјеривао у глумљењу и да због тог „глуматања“ Вуисић није могао да га смисли. Иако су у серији били нераздвојни пријатељи, у стварном животу су били у ужасним односима.

„Чкаља је био потпуно другачији од Павла. Био је слаб, а мој муж је био јак. Миодраг је претеривао у глумљењу, док је Павле говорио да он испред камере не глуми, него да се само понаша“, казала је једном приликом удовица чувеног глумца Мирјана Вуисић.

Пред крај живота познати комичар жалио се како га мучи самоћа. Био је напуштен од колега, гледајући како му пријатељи један по један умиру, а Чкаљин чувени осмијех почео је да блиједи. Године 2002. је добио награду за животно дело “Цар Константин”.

 „Да сам у Америци и да сам примио овако велику награду, захвалио бих се, прво својој жени, па деци, па ташти, затим продуценту и редитељу. Али, пошто сам, срећом, у својој драгој земљи Србији, захваљујем се, прво, свом шефу самопослуге што ми, понекад, одвоји пензионерску коску, па комшиници у бараци која ми остави млеко испод тезге, па мом поштару који ми увек, на време са закашњењем, донесе пензију. Да није било њих, не бих био овде“, рекао је Чкаља те 2002. године.

Много се причало и да је глумац и комичар живио у сиромаштву, те да није имао шта да једе, али је он то оспорио, пише Курир.

„Као и сваки пензионер. Не може друкчије, немам никаква друга примања сем пензије. Измишљају свашта . Чкаља гладује! Не, где то има. Па, не гладује овај мој комшија који има пет хиљада пензију. Мучимо се, довијамо се…“

Наиме, овај генијални комичар имао је „црну листу“ глумаца са којима није хтио да сарађује. Као и сви људи, није му одговарао темперамент појединих колега. Међутим, та листа је неке људе принудно удаљила са сета.

О томе је први пре 10-ак година говорио његов колега Божидар Боле Стошић, који је признао да управо због Чкаље није одиграо улогу у “Бољем животу”.

„У ‘Бољем животу’ ме није било јер сам морао да имам директне сцене с Миодрагом Петровићем Чкаљом. Он је имао код себе списак од осам глумаца с којима није желео да ради. На њему је било и моје име. Нисам желео да дођем на снимање, а да ме он избаци. Знао сам да ме то чека“, рекао је тада Боле Стошић и објаснио зашто су се посвађали:

„Посвађали смо се на савету Београдског драмског позоришта. Он је мени био врло драг, али несрећан човек. Није могао да изађе на улицу јер је био врло популаран. Гледали су сви у њему Чкаљу с малих екрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана