Чаплинови позвали на спасавање Музеја филма

Агенције
Чаплинови позвали на спасавање Музеја филма

Лондон - Чланови породице Чарлија Чаплина упутили су апел за спасавање Музеја филма у Лондону, којем пријети затварање, а налази се у згради у којој је била болница и која је повезана са дјетињством легендарног комичара.

Музеј је у онлајн петицији навео да му пријети избацивање из зграде „Ламбетх Њоркхоусе“ на југу Лондона, у којој се налази 19 година.

Управа музеја је објаснила да је покушала да купи зграду по разумној цијени, како је обећао власник, СЛАМ, британски орган повезан са здравством, да би на крају сазнала да ће зграда бити продата другоме по вишој цијени.

- Закуп истиче у марту 2018. године и лако се може десити да будемо послије избачени из зграде - наведено је у петицији коју је потписало 21.000 особа, а у којој се позива власник да пронађе рјешење за музеј.

Тим поводом огласила се и породица Чаплин.

- Као дјеца покојног сер Чарлија Чаплина ми и наши потомци потиштени смо сазнањем да постоји пријетња Музеју филма - наведено је у саопштењу пет чланова породице Чаплин, међу којима је и кћерка глумца Џералдина Чаплин.

Породица Чаплин је навела да је зграда „играла велику улогу у дјетињству глумца“ рођеног у Лондону 16. априла 1889. године.

- Он, његова мајка и полубрат, које је оставио отац, живјели су близини зграде и често су у њу одлазили да би нашли уточиште. Његова посљедња посјета је била у мају 1903, када је Чаплин имао 14 године. Тада је успио да одведе у болницу своју мајку, која је имала велики ментални поремећај - наведено је у саопштењу.

То болно искуство је допринијело обликовању јединственог креативног талента нашег оца, додато је у писму у којем се позива на „спасавање Музеја за филм“.

Власник зграде навео је у изјави „Франс пресу“ да је као државни орган обавезан да прода зграду по најбољој цијени, али је изразио спремност да размотри и друге понуде музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана