Богат избор нових српских филмова у 2021. години

Танјуг
Богат избор нових српских филмова у 2021. години

БЕОГРАД - Кинематографија у Србији има доста нових наслова да понуди у предстојећој 2021. години, за разлику од претходне, 2020, када је услијед пандемије корона вируса тек неколико пројеката угледало свијетлост биоскопског платна, подаци су до којих је дошао Тањуг.

Наравно, другачије и није могло у ситуацији када су биоскопи или комплетно затворени или раде скраћено уз многа друга ограничења.

Велико је, међуитм, питање како ће све то изгледати у новој години и докле ће ковид-19 владати свијетом, али филмски радници су били веома вриједни и изнедрили занимљиве филмске приче различитих жанрова, стилова и естетике.

Претходна 2020. година била је у знаку огромног међународног успјеха филма “Отац” Срдана Голубовића (награде у Берлину), који је имао и редовну биоскопску дистрибуцију и обишао домаће фестивале, колико је то било могуће у ери пандемије.

Награде је добила и драма “Оаза” Ивана Икића на фестивалу у Венецији, једино што тај филм још није имао редовно приказивање у српским биоскопима, што се очекује ускоро.

Комерцијални успјех постигао је и нови филм, мелодрама “Викенд са ћалетом” Мирослава Момчиловића са више од 50.000 гледалаца у Србији и региону, а запажен успјех имала је и биографско-историјска сага “Име народа” Дарка Бајића о чувеном српском политичару у Војводини у време Аустроугарске Светозару Милетићу.

Оба филма ће имати и верзије као мини серије од пет до седам епизода.

Кроз биоскопе су свој пут имали и дебитантска остварења двије редитељке, “Асиметрија” Маше Нешковић и “А.С. (25)” Милене Грујић, као и играно-документарни филм „Сумрак у бечком хаустору” контраверзног Младена Ђорђевића.

У новој години очекује се званична премијера домаћег представника за кандидатуру награде Оскар „Дара из Јасеновца” Предрага Гаге Антонијевића, застрашујућа ратна драма о злогласном усташком логору Јасеновац, а филм је био приказан једино у Дому културе Грачаница.

Најављен је и психолошки трилер „Једини излаз” Дарка Николића, коме је то први дугометражни играни филм. Радња филма је фокусирана на удовицу (Анђелка Прпић, сада у веома озбиљној улози), чији је муж настрадао под мистериозним околностима, и заплет се развија од тренутка када инспектор (Љубомир Бандовић) долази са новим информацијама о том случају.

У филму играју још и Даница Максимовић, Милан Чучиловић, Јово Максић и Никола Ристановски.

Редитељка Марина Радмилац је при крају са својим филмом “Александар”, о исељенику из Србије који се враћа у Београд због реституције имовине његове породице и с намером да адаптира Шекспировог “Ричарда III” у оперу.

Изгледа да ће се шанса пружати женама у новој години, које добијају прилику да раде занимљиве пројекте за велико платно, такав је и наслов “Келти” према сценарију и режији Милице Томовић - док се њихова земља распада, група подједнако смијешних и откачених особа, припадници три различите генерације, учествују у костимираној прослави дјечијег рођендана.

Млади редитељ Немања Ћеранић, познат по серији “Швиндлери”, током периода короне снимио је мањи независни филм „Лихвар”, али још прије њега, и даље чека увелико завршен филм апокалипсе по узору на “Побјешњелог Макса” - пројекат “Воља синовљева”, гдје игра импозантна глумачка екипа - Жарко Лаушевић, Сергеј Трифуновић, Светозар Цветковић и Петар Бенчина.

Прослављени сценариста и редитељ, аутор култних дела “Ми нисмо анђели”, “Ране” и “Лепа села лепо горе” Срдан Драгојевић враћа се у филмску јавност мозаичном вишеслојном причом “Небеса”, као омнибус филм из три поглавља о Божјим чудима који утичу на јунаке у модерној Србији.

Игра велика екипа глумаца - Срђан Жика Тодоровић, Милош Тимотијевић, Нела Михаиловић, Анђелка Прпић, Никола Пејаковић Коља, Вања Ејдус, Милош Самолов, Горан Јевтић и други.

Легендарни режисер Слободан Шијан доста обећава новим пројектом „Буди Бог с нама” о чувеном филмском аутору и критичару Бошку Токину из периода 20-их година прошлог вијека, који се дружио са Милошем Црњанским, Тином Ујевићем, Савом Шумановићем...

Токина тумачи Милош Биковић, Јосип Броз Тито је нико други до све више тражени Небојша Дугалић, краљ Александар Карађорђевић је Виктор Савић, док уз њих играју и Слобода Мићаловић, Горан Богдан и Момчило Оташевић.

Биковић се враћа као Мараш и трећи пут након филма и серије “Јужни ветар” у биоскопском пројекту “Јужни ветар: Убрзање” Милоша Аврамовића, гдје ће се појавити преживјели ликови из ове крими саге, а њих играју - Миодраг Радоњић, Богдан Диклић, Александар Берчек, Јована Стојиљковић, док се још не зна судбина карактера Цара (Предраг Мики Манојловић).

Сценариста и редитељ Душан Милић, аутор три филма (“Јагода у супермаркету”, “Гуча”, “Травелатор”) и двије серије (“Фолк”, “Сумњива лица”) стиже поново на велики екран остварењем “Мрак” - психолошки трилер са елементима хорора, који се фокусира на животе преосталих Срба на Косову данас и на праве животне приче иза медијске завесе.

Главне улоге су поверене Славку Штимцу, Николи Ракочевићу и италијанском глумцу Флавију Парнентију.

На велика врата се послије веома дугачке паузе враћа и Радивоје Раша Андрић, аутор комерцијалних хитова, а сада има у рукама адаптацију књиге “Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић, гдје једну од важних рола тумачи Жарко Лаушевић.

Повратак се очекује и од Стефана Арсенијевића са пројектом о мигрантима “Страхиња”, о коме се веома скромно причало током снимања, а заплет је слиједећи: насловни лик је 22-годишњи мигрант из Гане, који даје све од себе да се уклопи у Србију.

Вриједно ради да добије азил, волонтира у Црвеном крсту, покушава да заради новац на црном тржишту, мучи се да преживи у кампу за избјеглице. Ипак, његова највећа борба је да се помири са женом коју воли, чак и ако то значи да ризикује да изгуби све што има.

Познат по андерграунд филмовима, редитељ Милутин Петровић овај пуит ради “мејнстрим” подухват звани “Хаџијино звоно”, а ТВ серија од 10 епизода ће бити “Нечиста крв” која обухвата и сам филм.

Глумце предводе Драган Бјелогрлић и Драган Мићановић, а уз њих су и Љубомир Бандовић, Никола Шурбановић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Леон Лучев...

Након филма “Професионалац” прије више од 17 година (2003), најзначајнији домаћи драмски писац Душан Ковачевић поново је сео у редитељску столицу и адаптирао своју позоришну хит комедију “Кумови” у филм „Није лоше бити човек”.

Екипа је заиста на нивоу: Бранка Катић, Војин Ћетковић, Срђан Жика Тодоровић, Ненад Јездић, Срђан Тимаров, Гордан Кичић...

Послије крими серије “Мочвара”, Олег Новковић режирао је филм о рок музичару “Жив човек” гдје централну улогу игра увелико житељ Америке - Никола Ђуричко, а раме уз раме му пристаје и све популарнија у серијама Нада Шаргин, Марта и Јана Бјелица, Бојан Жировић, Тања Бошковић.

“Било једном у Србији” Петра Ристовског заправо је филм и мини серија о развоју Лесковца који ће постати индустријска мека овог дјела Балкана, а ову романсирану причу оживеће актери - Мики Манојловић, Зоран Цвијановић, Слобода Мићаловић, Радивоје Раша Вујовић, Теодора Ристовски, Немања Оливерић, Виктор Савић, Мира Бањац и други.

Мићаловић ће играти и у још једном дебитантском филму жене редитеља - драма “Игра” Ане Лазаревић, гдје му друштво праве Борис Исаковић, Бранислав Бане Трифуновић и Радослав Рале Миленковић.

Исаковић, све траженији у ТВ серијама, ни за филмовима не каска, те ће бити актуелан у социјалној драми “Хероји радничке класе” Милоша Пушића, о побуни радника против тајкуна шефова који дугују силне зараде запосленима у фабрици.

Редитељски првијенац Огњена Јанковића „Златни дечко” још једна је у низу спортских мелодрама о великом таленту фудбала гдје се мијешају разни менаџери и сумњиви ликови.

Главна улога је поверена Денису Мурићу, уз њега су ту Павле Стругар, Андрија Кузмановић, Тихомир Станић, и биће претворено у мини серију до 10 епизода.

Један од најочекиванијих филмова и такође ТВ серије сигурно је “Тома” о легенди народне музике Томи Здравковићу, кога тумачи Милан Марић, јунак многих ТВ серија.

Пресјек каријере и живота чувеног пјевача написао је тим сценариста који чине Драган Бјелогрлић и Никола Пејаковић, а режирао Зоран Лисинац.

Осим Марића, на великом и малом екрану овог пројекта појавиће се и Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Оливера Бацић, Андрија Кузмановић.

Продукцију потписује управо Бјелогрлић заједно са поп музичарем Жељком Јоксимовићем.

Постоји још неколико мањинских копродукција, гдје је Србија укључена уз веће партнере, као што је македонска драма “Друга шанса” Марије Џиџеве, са Мирјаном Карановић, омнибус из три приче о три жене у истој згради као калеидоскоп мајчинства.

Такође још један македонски пројекат је укључен - “The Happimess Effect” Борјана Зафировског, али и дјело “Невидљиви” Игнаса Јојнаса из Литваније са мањим српским учешћем.

Дебитантско дјело спортисте и писца Борка Брајовића “Близанци” у фази је реализације, а тема је организована крађа беба из породилишта 1997. године, што је већ познато из мини серије “Калуп” и филма “Шавови”.

На крају остале су још само “Кошаре”, у режији Балша Ђоге, ратна драма која је протекле године изазвала скандал поводом прекида снимања, и на крају по плану би требало да се продукција настави, али није познато када. Хероје рата на Кошарама у филму и ТВ серији из 10 епизода играће Жарко Лаушевић, Виктор Савић, Милош Биковић, Светозар Цветковић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана