Бајић Јочић:Серија Азбука нашег живота је модерна бајка

Tанјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" била је редитељка Јелена Бајић Јочић која је говорила о предстојећој серији "Азбука нашег живота", која је снимљена по дјелима Мирјане Бобић Мојсиловић.

Бајић Јочић каже да је својевремено прочитала књигу "Мушка азбука" Бобић Мојсиловић која ју је одушевила и гдје је препознала одређене вриједности и могућост да би то била веома занимљива серија или филм.

"Тематика ми се јако допала и дух који Мирјана преноси у своје књиге, који са собом носи критику друштва уз неку фину дозу цинизма и ироније. Кроз лаку и питку причу.у суштини носи снажну поруку испод лепе глазуре", оцијенила је редитељка.

Када је прочитала и "Азбуку мог живота" Бајић Јочић се јавила Бобић Мојсиловић с идејом о екранизацији оба књиге под насловом "Азбука нашег живота".

Бајић Јочић је рекла да је одабала овај пројекат јер ју је интригирао као жену, мајку и супругу, а серија се бави људским слабостима, односно како јунаци доживљајавају своју судбину.

"Наши јунаци су добри људи који доживљавају одређене падове, моралне и етичке, који имају посрнућа. У моментима искушења бирају погрешне путање. Када се осврну схвате да су постали нешто што нису очекивали", истакла је Бајић Јочић.

Редитељка је рекла да као гледалац ужива кад причу причају непознати глумци, јер се тада још више уживи и повјерује да је то стварност.

"Ми се бавимо илузијом, али треба да делује што реалније", нагласила је Бајић Јочић, која је жељела да јунаке играју глумци који неће одвлачити пажњу "снагом своје афирмације и имена, већ људи који имају искуства, талента и знања, а нису толико заступљени у играном програму".

За Александру Јанковић опредијелила се док је писан сценарио јер је знала "њен сентимент и осећала таленат", а у "Азбуци" је добила простор "који заслужује, а у каријери није имала - то је велика главна улога".

"Искористила је овај моменат на најбољи начин и остварила предивну улогу", нагласила је редитељка.

Према њеним ријечима, игром случаја скренута јој је пажња на Јадрана Маљковића за улогу у коју није хтјела да повјери познатим именима нашег глумишта.

"Уследили су кастинзи и разговори. Врло је тешко дати тако значајну улогу некоме кога не познајете, о коме нико ништа не зна. Био је велики ризик и храброст. Испоставило се да је то права одлука. Јадран је апсолутно поверење оправдао и остварио предивну улогу", рекла је Бајић Јочић.

Према њеним ријечима, "Азбука нашег живота" је модерна бајка, која се дешава у идеалном окружењу за јунаке - идеалном Београду, растерећеном од политике и криминала. Приказивање серије почиње од 3. децембра на телевизији Суперстар.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана