Аутори: Серија Црна свадба је оригинална, не преписује узоре

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Серија "Црна свадба", која креће од 23. октобра на телевизији Суперстар и 30. октобра на Радио-телевизији Србије, спаја свјетске жанровске трендове психолошког и крими трилера са елементима хорора и локалну причу о влашкој магији, најавили су данас њени аутори.

Сценариста Страхиња Маџаревић је рекао на конференцији за новинаре да је редитељу Немањи Ћипранићу и њему највећи изазов био да жанр прилагоде нашем поднебљу и створе серију "која ће бити оригинална и неће бити преписивање страних узора". У "Црној свадби", миран породични човек Митар, кога игра Славко Штимац, изненада убија 12 комшија у месту у источној Србији.

Уликс Фехмиу је Петар, припадник државне безбедности, који истражује мотиве злочина, као и пар инспектора, које играју Никола Којо и Небојша Миловановић, и уз помоћ психолошкиње коју игра Јелена Ðокић. У осталим улогама, у 10 наставака серије коју је продуцирала кућа Фајерфлај у сарадњи са Телекомом Србија, појављују се Борка Томовић, Предраг Бјелац, Тони Михајловски, Филип Ðурић, Анастасија Ђуровић, Љиљана Благојевић и други.

"Црна свадба је влашки обред у коме младић који изгуби живот, а није се оженио, бива ожењен живом девојком, која наредних годину дана не сме да се уда. Ради се о спасењу душе", објаснио је Маџаревић, напоменувши да им је стручни сарадник био етнолог Данијел Синани. Ћипранић је истакао да је "наше поднебље пуно прича мистичних и хороричних", од којих је у серији једна локална приказана у оквиру жанра разумљивог свуда у свету, какав чине серије "истинити детектив", "Мрак" или "Мајндхантерс". Према његовим речима, за серију су само "иницијална инспирација" била стварна убиства у селу Јабуковац, али аутори "Црне свадбе" нису желели да се баве "реконструкцијом тог догађаја из пијетета према жртвама".

"Прича је инспирисана светом у ком живимо, у коме је суноврат сваке врсте емпатије и људскости", нагласио је Ћипранић. Улози у "Црној свадби" Фехмиуа је привукао дечачки порив да игра полицајца и да проба нешто другачије што није имао прилке до сада да ради. Фехмиу је рекао да игра "човека који је опрхван осећајем кривице и одговорности за прерарни губитак сина, неко ко је не може никако да крене напред због трагедије у прошлости и може да функционише једино у свом професионалном окружењу". "Живимо у временима која су чудна, покушавамо да рационално одговоримо на питања које нам свакодневница доноси. Када одговори не постоје, склони смо да их тражимо негде ван онога што око може да види", рекао је глумац.

Ђокић је рекла да њена психолошкиња Наташа из наставка у наставак "губи конце и контролу за коју мисли да има, и постаје марионета, да би до краја нестала, зарад преласка на виши ниво борбе". Бјелац је рекао да је његова улога свештеника у "Црној свадби" "лични обрачун са истином у вери и садашњим претерано експонираним православљем". "Покушавам да га браним, али да кроз игру укажем на неке по мом мишљењу мане", рекао је Бјелац.

Према његовим речима, "Црној свадби" даје посебан печат "фантастична глумачка екипа, веома неуобичајена за данашње време, пажљиво изабрана, свежа и непотрошена". Бјелац је посебно издвојио Штимца који је "сублимирао све године наше кинематографије у ову улогу, минуциозно и сведено, а при том јако". Извршни директор Фајерфлаја Бобан Јевтић истакао је да је "Црна свадба" жанровски искорак и велики пројекат, поверен Цхипранићу и Маџаревићу као реалтивно младим ауторима, који су добили прилику да раде у условима доступним познатијим ствараоцима и већим продукцијама.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана