Арсенијевић: Изгубили смо културне громаде током пандемије

Тањуг
Foto: снимак екрана/Јутјуб

БЕОГРАД - У посљедњих годину дана овај свијет заувек су напустили бројни драмски и музички уметници, неки од корона вируса, остали током ове пандемије, а награђивани филмски режисер Стефан Арсенијевић за Тањуг каже да је страшно све што нам се десило и да се дуго нећемо опоравити од толиких губитака.

Режисер краткометражног филма "Мала јутарња прича" (2002), интернационалног омнибус пројекта "Изгубљено нађено" (2005), дугометражног играног остварења "Љубав и други злочини" (2008), у наведеним насловима сарађивао је са недавно преминулим глумцем Феђом Стојановићем, гдје је играла и легенда српске кинематографије - Милена Дравић.

"Неки људи који су чинили координатне системе мог света су заувек отишли. Они су за мене били праведници, културне креативне громаде. Држали су овај свет у коме сам се ја формирао и где сам живео", нагласио је режисер Арсенијевић, чији је кратки играни филм "(А)Торзија" био номинован за Оскара 2004. године.

"Веома тугујем за многима, и још увек сам у тој фази. Пре свих Феђа Стојановић, наравно, ту је и Мира Фурлан. Све су то људи са којима сам био убеђен да ћу целог живота радити", подсјетио је сценариста и режисер, који је са Миром Фурлан сарађивао на турско-грчком филму "Не заборави ме, Истанбул" (2010).

У том међународном омнибус пројекту из седам прича на седам језика, Арсенијевић је био један од тројице режисера.

Да ли умјетност и култура Србије могу да крену даље због трајног одласка толиких уметника једно је од питања које мучи награђиваног аутора.

"Човек се заиста пита докле ће бити овако и како ћемо после свих њих. Да би ми некако било лакше рекао сам себи да сад морамо својим снагама да изгурамо даље или барем да пробамо. Тако сам мало успео да се утешим. Али је заиста страшно", рекао је аутор, чији ће најновији играни филм "Страхиња Бановић" свјетску премијеру имати у августу на Фестивалу у Карловим Варима.

Посебно је режисер навео одлазак најплоднијег и најбољег филмског композитора у Србији, професора Примјењене музике на ФДУ Зорана Симјановића, који га је веома погодио и што сматра апсолутно ненадокнадивим губитком.

Осим њега, што од вируса или током пандемије, отишли су и глумци Иван Бекјарев, Борис Комненић, драмски писац и режисер Братислав Браца Петковић, филмски режисер и директор фотографије Божидар Бота Николић, композиторка и академик Исидора Жебељан, драматуршкиња и књижевница Исидора Бјелица, позоришни режисер Душан Јовановић...

"Све то веома забрињава. Тако би ми из средње генерације драмских уметника или филмаџија требало да испунимо ту велику празнину", закључио је Арсенијевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана