Анимирани филм "Велики робот" Војина Васовића тријумфовао у Канади

Танјуг
Foto: Филмски центар Србије

ЊУ БРАНСВИК- Најновији кратки анимирани филм "Велики робот" (Just For The Record) аутора Војина Васовића, студија "To Blink Animation", освојио је четири награде на канадском фестивалу кратког филма "Canada Shorts" у Њу Брансвику, јавили су продуценти.

Филм је добитник главне награде Grand Prix фестивала, Награде за најбољу режију, Најбољи канадски филм и Најбољи анимирани филм.

На својој премијери у Индији исте недеље, "Велики робот" је освојио Златну награду у категорији за Најбољи кратки анимирани филм на Мумбаи Интернационалном Филм Фестивалу.

Анимирани филм прати судбину маленог робота-диктафона Реца, који покушава да се спријатељи са птицом не би ли му помогла да пресними своју меморију.

Сценарио и режију потписује споменути Војин Васовић, док је арт директор пројекта Никола Степковић, а филм је настао у копродукцији са београдским студијом "Digital Ashets Tailors" и уз "То Блинк Студио" из Канаде.

Остварење су подржали Филмски центар Србије, град Крагујевац, Онтаријски фонд за уметност (Ontario Аrt Cоuncil), Канадски уметнички фонд (Canada Cоuncil for the Arts) и регионални инвестициони фонд Анимонд.

Од 2.500 пристиглих пријава, "Велики робот" је међу 20 одабраних за приказивање на Интернационалном фестивалу анимираног филма у Палм Спрингсу од 22. децембра до 2. јануара.

Након Холандије, Њемачке, Кине и Канаде, филм ће се представити такође и италијанској публици на "Пунто Ди Виста" фестивалу у такмичарском програму овог месеца и Анимакидс програму Малог фестивала Анимације 23. децембра.

Аустралијска премијера резервисана је за Фликерфест 30. Интернационални фестивал кратког филма, који ће се одржати од 22. децембра до 31. јануара 2021. године.

Док "Велики робот" осваја фестивале, екипа студија "To Blink Animation" вредно ради на новим кратким анимираним филмовима "Ја сам Акико" Дамира Романова и "Рубен и Папагај" Стевана Митровића, као и на свом првом дугометражном анимираном филму "Био двапут један краљ" по сценарију Дуње Петровић и Војина Васовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана