Жене бизнисмени

Данијела Бајић
Жене бизнисмени

Жене, које су стуб куће и породице, дискриминисане су у погледу запошљавања па и политике. Ова реченица је на нашим просторима поновљена безброј пута да је постала флоскула.

Многи, без обзира да ли су запослени или не, сматрају да су припаднице љепшег пола запостављене како на пословном тако и политичком пољу.

Међутим, званични подаци разбијају стереотипе о женама и њиховом руковођењу и говоре да су оне преданије, одговорније и посвећеније послу од мушкараца.

Трећина предузећа у Српској је у власништву припадница љепшег пола, а није занемарива ни бројка кад су у питању руководеће функције у неким другим фирмама.

Жене све више откривају своје способности и није толика ријеткост чути да је нека од њих дала отказ у фирми и одлучила да покрене свој бизнис.

Оне које се одваже на такав корак највише отварају фирме у ИТ сектору, области угоститељства, затим предузећа за консултантске активности, као и фризерске и козметичке салоне.

Неријетко се деси да у потпуности промијене професију па да, рецимо, запослена у стоматолошкој ординацији гдје има стабилну плату оде и отвори агенцију за некретнине. Једноставно, након дуго година напорног рада схвате да су способне да саме осмисле, управљају и руководе послом, али и да је пуно исплативије, а на крају и мање стресније бити сам свој газда.

Додуше, одређени број жена је и у маркетингу, а немогуће је, а да за око не западне и податак да их је за осам мјесеци ове године бизнис у области енергетике покренуло знатно више у односу на прошлу годину.

У том сегменту жене сигурно не би тако размишљале да немају велику подршку јачег пола - и ту смо, на неки начин, достигли недостижни Запад. 

Међутим, иако је трећа деценија живота најбоље вријеме за покретање бизниса, истраживања су показала да жене у БиХ углавном у четрдесетим постају предузетнице, што значи да каскамо за свијетом читаву деценију.

Упркос свим тим подацима, број жена оснивача фирми и на руководећим функцијама код нас није ни близу нивоа којим би се њежнија половина могла похвалити и бити равноправна са мушкарцима.

Много труда и залагања још треба да би се рекло да су жене равноправне у друштву. 

Због тога, иако је 8. март (када се углавном пише и говори о женама и њиховим правима) далеко, указивање на равноправан положај у свим сферама друштва неопходно је сваки дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана