Žene biznismeni

Danijela Bajić
Žene biznismeni

Žene, koje su stub kuće i porodice, diskriminisane su u pogledu zapošljavanja pa i politike. Ova rečenica je na našim prostorima ponovljena bezbroj puta da je postala floskula.

Mnogi, bez obzira da li su zaposleni ili ne, smatraju da su pripadnice ljepšeg pola zapostavljene kako na poslovnom tako i političkom polju.

Međutim, zvanični podaci razbijaju stereotipe o ženama i njihovom rukovođenju i govore da su one predanije, odgovornije i posvećenije poslu od muškaraca.

Trećina preduzeća u Srpskoj je u vlasništvu pripadnica ljepšeg pola, a nije zanemariva ni brojka kad su u pitanju rukovodeće funkcije u nekim drugim firmama.

Žene sve više otkrivaju svoje sposobnosti i nije tolika rijetkost čuti da je neka od njih dala otkaz u firmi i odlučila da pokrene svoj biznis.

One koje se odvaže na takav korak najviše otvaraju firme u IT sektoru, oblasti ugostiteljstva, zatim preduzeća za konsultantske aktivnosti, kao i frizerske i kozmetičke salone.

Nerijetko se desi da u potpunosti promijene profesiju pa da, recimo, zaposlena u stomatološkoj ordinaciji gdje ima stabilnu platu ode i otvori agenciju za nekretnine. Jednostavno, nakon dugo godina napornog rada shvate da su sposobne da same osmisle, upravljaju i rukovode poslom, ali i da je puno isplativije, a na kraju i manje stresnije biti sam svoj gazda.

Doduše, određeni broj žena je i u marketingu, a nemoguće je, a da za oko ne zapadne i podatak da ih je za osam mjeseci ove godine biznis u oblasti energetike pokrenulo znatno više u odnosu na prošlu godinu.

U tom segmentu žene sigurno ne bi tako razmišljale da nemaju veliku podršku jačeg pola - i tu smo, na neki način, dostigli nedostižni Zapad. 

Međutim, iako je treća decenija života najbolje vrijeme za pokretanje biznisa, istraživanja su pokazala da žene u BiH uglavnom u četrdesetim postaju preduzetnice, što znači da kaskamo za svijetom čitavu deceniju.

Uprkos svim tim podacima, broj žena osnivača firmi i na rukovodećim funkcijama kod nas nije ni blizu nivoa kojim bi se nježnija polovina mogla pohvaliti i biti ravnopravna sa muškarcima.

Mnogo truda i zalaganja još treba da bi se reklo da su žene ravnopravne u društvu. 

Zbog toga, iako je 8. mart (kada se uglavnom piše i govori o ženama i njihovim pravima) daleko, ukazivanje na ravnopravan položaj u svim sferama društva neophodno je svaki dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Neka i braća
Neka i braća
Priča se, priča
Priča se, priča
Rakija bez meze
Rakija bez meze
Komisije za ništa
Komisije za ništa
Penzioneri na dobitku
Penzioneri na dobitku
Otkačeni vagon
Otkačeni vagon
Inovacije nepoznat pojam
Inovacije nepoznat pojam
Svaki dan je visok datum
Svaki dan je visok datum
Sitna zarada
Sitna zarada
Dubioza kolektiv
Dubioza kolektiv
Gdje su donacije
Gdje su donacije
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
Iščašeni iz realnosti
Iščašeni iz realnosti
Briga o zdravlju
Briga o zdravlju
Branik otadžbine
Branik otadžbine
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana