Заборављена корона

Милош Васиљевић
Заборављена корона

Пандемија вируса корона промијенила је начин размишљања многима од нас, научила нас да будемо пажљивији, носимо маску, држимо дистанцу, доживимо и полицијски час, али уз то, нажалост, однијела је и више од шест хиљада живота у Српској.

Задесило нас је нешто до тада непознато, а први на бранику одбране и помоћи били су медицински радници, а онда је почела и имунизација. На почетку пандемије била је права јагма ко ће се први вакцинисати, с којом од понуђених вакцина, народ је чекао у редовима.

Било је и оних који су одбијали да приме вакцину под овим или оним утицајем.

Чим су се ствари смириле вакцине су остале у фрижидерима. Више нико, осим љекара, не помиње ни вакцине, нити имунизацију.

Стога није чудо да је 870.000 вакцина против вируса корона пропало у домовима здравља у Српској. Данас, на прсте једне руке, на седмичном нивоу можемо пребројати људе који желе да се вакцинишу.

И они који то учине најчешће то раде због путовања и стриктних правила за улазак у неку од страних земаља, као што је то случај и даље, рецимо, у Сједињеним Америчким Државама.

Међу неискориштеним вакцинама предњачи, према подацима Института за јавно здравство, “астра-зенека”, која се и у “ковид” кризи показала као најмање популарна, односно, као она у коју је народ најмање вјеровао.

Но, истекао је рок и оним најпопуларнијим, као што су руски “спутњик” и амерички “фајзер”, али и “синовак” и “модерна”. И код саме имунизације, пацијенти су најчешће слушали ријеч струке па узимали ону вакцину која им у датом моменту најбоље одговара, а посебно су били пажљиви они који имају удружене болести. Струка потврђује да данас тек понеко дође да прими четврту дозу.

Пандемија вируса корона је иза нас, али оставила је трајне посљедице. Најбоље то знају они који су у том периоду изгубили драгу особу, али и свјетска индустрија која је била на кољенима и која се још увијек опоравља од великих финансијских губитака. На многе фабрике стављен је и катанац.

Посљедњих неколико седмица пацијенти су напунили домове здравља у Српској. Температура и кашаљ, уз упалу грла главни су проблеми с којим се суочавају, а интересантно да доминира млађа популација.

Иако су то били симптоми “ковида”, мало ко има намјеру да се тестира. На пошаст која је зауставила живот прије само двије године сви су заборавили. Или готово сви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана