Zaboravljena korona

Miloš Vasiljević
Zaboravljena korona

Pandemija virusa korona promijenila je način razmišljanja mnogima od nas, naučila nas da budemo pažljiviji, nosimo masku, držimo distancu, doživimo i policijski čas, ali uz to, nažalost, odnijela je i više od šest hiljada života u Srpskoj.

Zadesilo nas je nešto do tada nepoznato, a prvi na braniku odbrane i pomoći bili su medicinski radnici, a onda je počela i imunizacija. Na početku pandemije bila je prava jagma ko će se prvi vakcinisati, s kojom od ponuđenih vakcina, narod je čekao u redovima.

Bilo je i onih koji su odbijali da prime vakcinu pod ovim ili onim uticajem.

Čim su se stvari smirile vakcine su ostale u frižiderima. Više niko, osim ljekara, ne pominje ni vakcine, niti imunizaciju.

Stoga nije čudo da je 870.000 vakcina protiv virusa korona propalo u domovima zdravlja u Srpskoj. Danas, na prste jedne ruke, na sedmičnom nivou možemo prebrojati ljude koji žele da se vakcinišu.

I oni koji to učine najčešće to rade zbog putovanja i striktnih pravila za ulazak u neku od stranih zemalja, kao što je to slučaj i dalje, recimo, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Među neiskorištenim vakcinama prednjači, prema podacima Instituta za javno zdravstvo, “astra-zeneka”, koja se i u “kovid” krizi pokazala kao najmanje popularna, odnosno, kao ona u koju je narod najmanje vjerovao.

No, istekao je rok i onim najpopularnijim, kao što su ruski “sputnjik” i američki “fajzer”, ali i “sinovak” i “moderna”. I kod same imunizacije, pacijenti su najčešće slušali riječ struke pa uzimali onu vakcinu koja im u datom momentu najbolje odgovara, a posebno su bili pažljivi oni koji imaju udružene bolesti. Struka potvrđuje da danas tek poneko dođe da primi četvrtu dozu.

Pandemija virusa korona je iza nas, ali ostavila je trajne posljedice. Najbolje to znaju oni koji su u tom periodu izgubili dragu osobu, ali i svjetska industrija koja je bila na koljenima i koja se još uvijek oporavlja od velikih finansijskih gubitaka. Na mnoge fabrike stavljen je i katanac.

Posljednjih nekoliko sedmica pacijenti su napunili domove zdravlja u Srpskoj. Temperatura i kašalj, uz upalu grla glavni su problemi s kojim se suočavaju, a interesantno da dominira mlađa populacija.

Iako su to bili simptomi “kovida”, malo ko ima namjeru da se testira. Na pošast koja je zaustavila život prije samo dvije godine svi su zaboravili. Ili gotovo svi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Začarani krug zaduženja
Začarani krug zaduženja
A sad adio...
A sad adio...
Vrijeme opoziva
Vrijeme opoziva
Jesmo li svi mete?
Jesmo li svi mete?
Vandalizam
Vandalizam
Škola kao rezervna opcija
Škola kao rezervna opcija
Kolaps u najavi
Kolaps u najavi
Aerodromi
Aerodromi
Kamatne brige
Kamatne brige
Minska polja
Minska polja
Ludilo
Ludilo
Šta slavimo?
Šta slavimo?
Kukolj i žito
Kukolj i žito
Žrtve i zločini
Žrtve i zločini
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana