Да ли је Зељковић одлучивао о детаљима набавке опреме? Настављено суђење у предмету „Корона уговори“

Небојша Томашевић
Foto: Архива Глас Српске

БАЊАЛУКА - Одлуку о томе које количине медицинске опреме ће се набављати у вријеме пандемије вируса корона, као и која врста поступка јавних набавки ће бити спроведени доносили су или директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић или начелник Службе за економско-финансијске послове у Институту Драган Обрадовић. Рекла је ово у бањалучком Окружном суду свједок тужилаштва Јелена Спасојевић која је радила у вријеме спорних набавки у поменутој служби Института.

Осим Зељковића који је био директор Института, у овом случају суди се директору фирме „Проконтрол“ Славку Бојићу, директору фирме "Промединг" из Лакташа Драгану Дубравцу, те власнику Туристичке агенције "Травел фор фан" Саши Марковићу. Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

Спасојевићева је  потврдила да је у вријеме  пандемије Институт за јавно здравство је добијао  понуда за набавку медицинске опреме по директном споразуму које прелазе вриједност шест хиљада па су парчане и склапано више уговора.

- Набавке по директним споразумима су провођен због хитности. У то вријеме сам пратила реализацију уговора око јавних набавки. Сјећам се да је директор Зељковић звао и мали смо састанак на коме је рекао да Институт проводи јавне набавке за све здравствене установе-рекла је између осталог Спасојевићева.

Потврдила је да је радила  наруџбеницу маски преко фирме „Проконтрол“ као и наруџбеница за заштитна одијела која су се набављала преко фирме „Травел фор фан“. Републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић показала јој је наруџбенице за набавку одијела и то двије на по 10.000 , једна од 1.500 и од једна од 8.000 комада.

- Потписала сам те наруџбенице испред службе, а онда је то контролисао Обрадовић, а затим је ишло на одобравање код директора Зељковића-рекла је Спасојевићева.

Она је на питање одбране Зељковића рекла да јој директор Института није никада наређивао да нешто уради или не уради, нити је било притисака. Казала је и да начелник Службе Обрадовић био укључен у све и контролисао документе те да никада није рекао да је нешто незаконито нити тражио да се нешто исправи.

Присјетила се да су у вријеме пандемије наручивали ФФПН2 маске од фирме  „Крајина груп“ по цијени од 10 КМ по комаду.

- Радило се о некој мањој количини. Тих маски није било и тада нисмо могли да упоредимо цијене - рекла је Спасојевићева.

Бранилац Зељковића, адвокат Јадранка Ивановић питала је да ли је онда цијена од 6.9 КМ по комаду за исте маске које су набављане преко „Проконтрола“ била прихватљива.

- Била је нижа од те и у то доба нисмо имали нижу цијену од те-рекла је Спасојевићева.

Свједок тужилаштва Бојана Пузигаћа која је у вријеме пандемије вируса корона такође радила у Служби за економско-финансијске послове Института, потврдила је да је уносила уговоре око набавки у књигу улазних евиденција и да је било уговора по директном споразум. Појаснила је да је била понуда фирме „Синекс“  за набавку опреме вриједности  20.000 КМ па су урађена три или четири уговора. Она је на питање одбране потврдила да ниједан документ није могао изаћи без потписа оног ко га саставља и контроле начелника Обрадовића. 

Оптужница Зељковића и остале терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Републике Српске за  више од 1,3 милиона КМ. 

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака,  Зељковића терете да је кршио процедуре јавних набавки те провео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних. Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне. На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300.000 конвертибилних марака. Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

СТАЊЕ

Кардиолог интерниста Никола Шобот потврдио је да оптужени Славко Бојић три сата сваки дан може да учествује у суђењу.

- То је моје мишљење са становништва кардиологије и као интернисте - рекао је Шобот

По наредби суда тим љекара, међу којима је био и Шобот, вјештачио је здравствено стање Бојића те је утврђено да је способан да учествује у судском процесу до три сата. Иначе због болести овог оптуженог суђење је било паузирано дуже вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана