Тужилаштво тражи психијатријско лијечење младића који је упуцао мајчиног љубавника

Небојша Томашевић
Тужилаштво тражи психијатријско лијечење младића који је упуцао мајчиног љубавника

БАЊАЛУКА - Живко М. из Градишке, којег је хицем из пиштоља у раме погодио Милан Ш. (22), прије кобног догађаја договорио је састанак са његовом мајком Душанком са којом је, како је потврдио, био у емотивној вези.

Живко М. је у бањалучком Окружном суду на суђењу Милану Ш., кога терете за покушај убиства, истакао да му је прије него је чуо пуцњеве, Душанка рекла "ето сина".

Тужилаштво терети Милана да је у неурачуњивом стању починио кривично дјело, те је од Суда затражено да му буде изречена мјера обавезног лијечења на слободи. Свједок Живко М. се присјетио да се кобног дана, када је рањен, 25. октобра прошле године путем телефона ујутро око 6.20 часова договорио са Душанком да се нађу на њеном имању иза шупе у Сеферовцима.

- Аутом сам дошао до њихове куће и оставио га педесетак метара даље. Када сам дошао до шупе, она је рекла „ето сина“. Окренуо сам се и кренуо ка свом аутомобилу, а том приликом видио сам Милана са пиштољем. Када сам ухватио за кваку врата аута, зачуо сам пуцањ. Сјео сам у возило и било је још пуцњева и погодио ме у раме. Ја сам отишао. Видио сам да свијетли батеријом, али није освјетлио мене - испричао је Живко М. и додао да је потом звао стрица од своје супруге који је позвао полицију и хитну.

Вјештак специјалиста судске и супспецијалиста форензичке психијатрије Сања Вукадиновић - Стојановић потврдила је да је оптужени у вријеме чињена кривичног дјела није могао да схвати значај дјела и да управља својим поступцима.

- Оптужени је био под јаким афектом, а има мјешовити поремећај личности. У вријеме чињења дјела имао је осјећај угрожености породичног окружења и осјећај неправде, па је због свега тога и структуре личности био у неурачуњивом стању. Ради се о емоционално незрелом дјетету којем је потребно психо-социјални третман и лијечење - рекла је вјештак те појаснила да оптужени између осталог има схизофрени, параноидни, емоционално нестабилни поремећај, те је ниског прага на фрустрације.

Према њеним ријечима, Милан Ш. би уколико се не лијечи, могао бити опасан по околину, а али је истакла да ипак није потребно лијечење у затвореној установи већ амбулантно. Вјештак је рекла да би уз оптужени уз адекватан третман могао да води нормалан живот. Такође је напоменула да у овом случају постоје поремећени породични односи и да би најбоље било да се он осамостали и извуче из те, како је рекла, "болесне средине".

Вјештак балистичар Саша Јојић утврдио је да је пиштољ "ЦЗ М57" из којег је по оптужници пуцано, те да чауре пронађене на лицу мјеста покушаја убиства потичу од метака испаљених из тог оружја. Вјештак биолошко- хемијске струке Бранка Милић казала је да је на фолијама узетим са руку оптуженог пронашла трагове честица које могу да потичу од барута.

Оптужница терети Милана Ш. да је 25. октобра 2023. године у стању неурачунљивости из пиштоља "ЦЗ М57" према Живку М., испалио осам хитаца када га је видио у дворишту породичне куће. Наводи се да је Живко М. био у емотивној вези са мајком оптуженог и да је тог дана погођен хицем у раме. У оптужници стоји да је прије него је запуцао оптужени свијетлио батеријском лампом, а да је пиштољ власништво његовог оца.

ОДШТЕТА

Живко М. из Градишке путем адвоката Горана Бабића суду је доставио одштетни захтјев на 50.000 КМ због рањавања и уништења возила. Суд је интересовало колико се Живко М. лијечио, те колику је штету имао на возилу. Живко М. је одговорио да се лијечио све до 15. јануара, а да је штета на возилу око 400 КМ. Његов адвокат је рекао да су захтјев за надокнаду штете поставили без медицинског финансијског вјештачења, те да би најбоље било да предмет буде упућен на парницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана