Свједок на суђењу Обрену Петровићу открио да је Цивилна заштита Добоја имала лаптоп и столицу

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Одсјек Цивилне заштите у Добоју (ЦЗ Добој) имао је лаптоп и столицу, рекао је у бањалучком Окружном суду свједок одбране Миливоје Ђермановић на суђењу бившем градоначелник Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу којима се суди због пропуста приликом поплава које су задесиле Добој 2014. године.

- Ја нисам имао ништа осим оловке, а Видаковић је имао лаптоп - рекао је Ђермановић одговарајући на питања добојског тужиоца  Мустафе Јупића да ли је ЦЗ Добоја имала материјално -техничка средства прије поплава.

Овај свједок, који  је у вријеме поплава радио у цивилној заштити Добоја,  појаснио је да  су имали специјализоване јединице за спасавање међу којима и јединица за спасавање на води и под водом. Казао је да су те јединице попуњаване људима из разних предузећа и установа на подручју Добој,а те су имала материјално- техничка средства које су обезбиједиле фирме из којих су били и људи.

- Јединица за спасавање на води и под водом формирана је 2013. године при Ватрогасној јединици. Прије тога та јединица је била при кајак кану клубу, али је дошло до неке свађе па су распуштени - појаснио је Ђермановић.

Потврдио је да је ЦЗ Добој имала планове заштите од поплава као и план попуне јединца људима. Истакао је да је, по захтјеву Видаковића, у вријеме поплава лично мјерио водостај ријеке Босне.

- Посљедње мјерење је било 15. маја у три часа и водостај је био 5,8 метара, послије је нестала мјерна летва. Милио сам да ју је однијела вода, али након поплава сам видио да није и да је она нестала јер је вода прешла преко ње у вријеме поплаве - појаснио је Ђермановић.

Други свједок одбране, Слободан Тошић казао је да је ЦЗ Добој имала формиране јединице у свим мјесним заједницама.

- У оним које су угрожене од поплава била је јединица за спасавање на води и под водом, а у оним брдском угроженим од пожара јединица за спасавање од пожара. Предсједници МЗ су били повјереници ЦЗ, а јединице су формиране од људи из мјесних заједница које су обезбјеђивале и материјално техничка средства - рекао је Тошић.

На питање предсједнице судског вијећа Зорице Барош, шта ако нека Јединица ЦЗ нема своја средства,  свједок је рекао ништа.

- Ми смо само прикупљали податке о томе шта имају и чиме располажу и правили евиденцију, те смо контактирали са људима. Са сваким чланом Јединице цивилне заштите закључиван је уговор - рекао је између осталог свједок Тошић.

Потврдио је да је наредбу коју је издао оптужени Петровић о мобилизацији специјализованих јединциа ЦЗ прослиједио Видаковићу и да је он звао људе.

Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана