Свједочење одбране у случају Крунић: Ђукановић прије убиства дао пушку Ковачевићу

Небојша Томашевић
Свједочење одбране у случају Крунић: Ђукановић прије убиства дао пушку Ковачевићу

БАЊАЛУКА - Оптужени Бенеди Ђукановић (53), неколико дана прије убиства бањалучког бизнисмена Славише Крунића и његовог пратиоца Жарка Павловића (38), дао је аутоматску пушку Жељку Ковачевићу који је био један од саучесника у том злочину. Ковачевић је убијен у размјени ватре.

Ово је у бањалучком Окружном суду потврдио свједок Ђукановићеве одбране Сретен Поповић који је потврдио да је због овог случаја два пута саслушаван у полицији. Осим Ђукановића за убиство Крунића и Павловића оптужени су Емилио Балдо (53) те бивши радник Крунићеве фирме "Сектор секјурити" Родољуб Гајић кога терете за помагање. 

Терете их и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу. Поповић је казао да је у овом случају одмах након злочина добио позив за саслушање, а други пут након два мјесеца.

- Тад сам практично отет и био задржан у полицији од јутра до навече. Ковачевића сам познавао 30 година, а Ђукановића знам 15 година - рекао је свједок Поповић.

Испричао је да је видио када је Ђукановић код куће дао Ковачевићу аутоматску пушку прије него се десио злочин на 15 до 20 дана.

- Ковачевић је рекао да му треба пушка за лов и Бенеди му је донио и дао, а он је ставио у ауто - рекао је Поповић и додао да није видио одакле је Ђукановић донио пушку.

Рекао је и да је ишао у лов са Ковачевићем који је носио аутоматску пушку.

- Знам да је имао три пушке, једна је "шпагин", а друге двије аутоматске. То је полиција одузела пола или годину прије његове погибије. За то оружје је одговарао његов отац - рекао је Поповић.

Присјетио се да му је Ковачевић причао да је са њим у лов ишао и Ђукановић. На питање одбране казао је да је код Ковачевића видио и пиштољ који је био неисправан, те да зна да је он давао новац на камату. 

Тужиоца Сњежану Петковић интересовало је да ли је Поповића неко звао за свједочење, он је одговорио да није ни знао чији је свједок и да је добио позив од суда. Петковићева је свједока питала да ли осуђиван, а он је рекао "два или три пута". На приговор да је пресуђиван седам или осам пута, рекао је да је то могуће.

Одбрана се сагласила да се раније изведени докази не изводе поново због измјена чланова вијећа и поновољеног суђења.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. 

Ђукановића и Балда терете да су са покојним Жељком Ковачевићем организовали и припремили злочин. 

Гајића терете за помагање јер је одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. 

Снимање

Бранилац првооптуженог Ђукановића, Татјана Савић упозорила је на видео снимање суђења тврдећи да је на Алтернативној телевији пуштан снимак оптужених са лисицама, а што се, како каже, не смије радити. 

Предсједник вијећа судија Бранимир Јукић упозорио је да оптужени не смију да се снимају у лисицама и кад се одводе и доводе, те да ће ако се то понови избацити сниматеља. 

Међутим, новинарка АТВ је рекла да је те снимке пуштала друга телевизија и ријеч је о архивским снимцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана