"Сви смо се обрадовали Бојићевој понуди": На суђењу Зељковићу свједочили запослени у Институту

Јасмина Салопек
"Сви смо се обрадовали Бојићевој понуди": На суђењу Зељковићу свједочили запослени у Институту

БАЊАЛУКА - Сви смо се обрадовали када нам је фирма „Проконтрол“ послала понуду за 50.000 медицинских респираторних маски за 6,90 КМ по комаду без ПДВ-а, јер смо раније добијали понуде од 10 КМ, па и 12 КМ за једну маску.

Рекла је ово свједок тужилаштва Вања Чанковић на суђењу Браниславу Зељковићу и осталим оптуженима за злоупотребе у поступцима јавних набавки, којима је Република Српске оштећена за најмање 1,3 милиона марака.

Она је истакла да је за вријеме пандемије вируса корона „био хаос како набавити и од кога маске, као и заштитна одијела“.

- Ова понуда је била свјетлост за наш Институт. У марту 2020. године док смо кубурили са несташицом заштитне опреме, зазвонио ми је телефон у канцеларији, то је био господин Славко Бојић, који ми је рекла да зове из Њемачке, те да нам може послати понуду за 20.000 маски FFP 2 – рекла је Чанковићева, која је запослена у Институту за .

Како је она даље у своме свједочењу навела, недуго након завршетка позива на мејл су јој стигле фотографије маски, као и попратни цертификат.

-Чим сам добила ту понуду, испринтала сам је, те однијела директору Зељковићу, а он ми је на то рекао да није сигуран да ли су то те маске, јер је на њима била ознака KN 95, те да однесем стручној служби, тачније докторима, да виде да ли су добре маске – појаснила је она и додала да је урадила како јој је речено, и да су то биле те маске које су њима потребне.

На питање тужиоца Сање Тадић-Стојисављевић да ли су протоколисали ту понуду или неке друге, Чанковићева је рекла да због ванредног стања и "фрке" понуде нису протоколисане као прије пандемије вируса Корона.

Тужилац се осврнуо и на набавку термалних камера, што је Чанковићевој било непознато, па је током свог свједочења истакла да она ништа не зна о томе.

-Са Универзитетског клиничког центра стигао нам је акт како камере требају изгледати, као и са спецификацијама, али је наш примарни циљ била набавка маски, те се термалним камерама нисмо бавили – рекла је она.

Други свједок тужилаштва био је Ђорђе Десанчић који је навео да је све што је рађено у Институту било законито.

-Протокол је вођен по правилнику канцеларијског пословања и нисам уочио никакве незаконите радње. Водиле су га Дијана Зељковић и Здрава Прошић – навео је Десанчић, који је запослен у канцеларији за правне послове Института.

Он је појаснио да није вршио надзор како су оне то радиле, јер су имали договор да, уколико је нешто спорно, то ријеше заједно.

Оптужница Зељковића и остале терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе при набавци медицинске и заштитне опреме те оштетили буџет Републике Српске за  више од 1,3 милиона КМ.

Осим Зељковића, оптужени су директор фирме “Проконтрол” Славко Бојић, власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић и директор фирме "Промединг" Драган Дубравац.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака, Зељковић је кршио процедуре јавних набавки те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних.

Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне.

На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко 1,3 милиона КМ.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана