Суђење Петровићу: Добој милион и по платио фирмама које су радиле насип у вријеме поплава

Небојша Томашевић
Суђење Петровићу: Добој милион и по платио фирмама које су радиле насип у вријеме поплава

БАЊАЛУКА - Град Добој на основу судске пресуде платио је око милион и по марака предузећима која су у вријеме поплава 2014. године радила на изградњи насипа како би се одбранили од поплава.

Казао је ово бивши радник добојске Градске управе Мирослав Кршић у бањалучком Окружном суду на суђењу бившем начелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу.

Поменути двојац  терете за изазивање опште опасности током поплава у мају  2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. Терете их за кривично дјело изазивање опште опасности.

Кршић је казао да су одређена предузећа која су радила на изградњи насипа тужила Добој јер су мобилисани у вријеме поплава да раде изградњу насипа.

Овај свједок који је био и члан Штаба за ванредне ситуације града Добоја, казао је да се тај штаб састајао више пута и уочи и на дан поплаве.

- Уочи поплава 14. маја  2014. године чланови штаба су се састали на локалитету потока Лијешањ гдје се улива у ријеку Босну. Сагледавали смо ситуацију и одлучено је да се ради насип уз поток и била је ту механизација која је одмах почела са радом. Били су и полицајци који су говорили становништву који су ту у близини воде да треба да се евакуишу. Радило се око километар дугом насипу - рекао је Кршић.

Додао је да је на лицу мјеста било и локално становништво које је негодовало због евакуације.

- Говорили су да је била слична ситуација и раније 2010. године и да није дошло до поплаве те да неће ни сада. На тој сједници је тада одлучено и да се ради насип уз Босну у дужини од око два километра од жељезног моста - појаснио је Кршић.

Према његовим ријечима сједница Штаба за ванредне ситуације одржана је и ујутро на дан поплаве око 7.30 часова и трајала је кратко.

- На састанку смо упознати са стањем и да је ријека Босна надошла. Говорили смо о евакуацији становништва на локалитет старе касарне у случају поплаве. Није било конкретних одлука, а  знам да је проглашено ванредно стање и то је урадио градоначелник. Не знам тачно када је проглашено - рекао је Кршић.

Потврдио је да је око 8 часова ујутро чуо сирене за опасност и да тада још увијек није било поплаве.

- Отишао сам по дјецу у вртић, те у маркет, а затим их одвезао кући.Опет сам се вратио на посао и док сам ишао ка општини видио сам да вода надолази из правца Усоре и да је већ у граду. Тада сам одвезао ауто на узвишење и отишао кући. Гдје сам остао. Вода је око моје зграде била око четири метра - рекао је Кршић.

Без обавјештења

Полицајац у пензији Славко Божић испричао је да он у вријеме поплаве у Добоју није знао шта се догађа јер нико није обавјештавао о томе. Потврдио је да је на дан поплаве 15. маја 2014. године у 8.15 часова чуо сирену и да се радило о завијајући звуку за непосредну опасност.

- Грађани нису били системски обавијештени и тог јутра сам нормално дошао на посао око 6.45 часова. Колега ме у станици око 7.30 часова  обавијестио да неће бити питке воде, па сам отишао у маркет и купио те однио кући у насеље Пијескови гдје сам и остао. Зграда гдје живим је иза магистралног пута у близини ријеке Босне која је стално расла - присјетио се Божић.

Казао је да је око 9.15 часова отишао до магистралног пута и видио да је ријека Босна набујала и да фали 80 центиметара да пријеђе пут.

- Станари испред зграде поматрали су  раст ријеке, а није било информација шта се дешава. Ушао сам у стан и упалио телевизор те мијењао канале да видим да ли има каква информација. Није их било. Убрзо је нестало струје и чуо сам бјежи, бјежи и ускоро је почела вода да излази кроз канализационе отворе. За три минута био сам у стану до појаса у води – рекао је Божић.

Додао је да је тад успио да изађе и попне се на први спрат који није поплављен те да су се на више спратове попели сви из приземља.

Божић је иначе радио истрагу у вези поплава, али због приговора одбране судско вијеће је одлучило да он буде саслушан сам, о као грађанин, а да не говори ништа у вези онога што је сазнао током истраге о поплавама.

Полицајац Горан Славуљица казао је да је након поплава фотографисао стање на улазу у град Добој од Маглаја те да је био присутан обдукцији страдалих.

- Укупно је у поплавама страдало 11 особа, а обдуцент Цуркић је установио да су двије особе умрле усљед инфаркта,а остали  усљед утапања - рекао је Славуљица.

Казао је да је на локалитету код потока Лијшањ видио расути материјал од насипа који је био развучен у дужини од 80 до 100 метара.

- На жељзном мосту преко Босне било је балвана, смећа, трупаца. Био је буквално затрпан - рекао је Славуљица.

Опрема

Бивши складиштар Ватрогасне јединице у Добоју Радован Ерцег казао је да је у њиховим складиштима опрему чувала и Цивилна заштита  и да су кад је он дошао 2005. године имали један чамац са мотором.

- Тај чамац је посуђиван Кајак клубу у Добоју, а касније је са њега отуђен мотор. Било је и друге опреме Цивилне заштите, а највише за гашење пожара. Било је и рефлектора, резервоара за воду од тону и по и пет тона - рекао је Ерцег.

Појаснио је да у вријеме поплава 2014. године Цивилна заштита имала један чамац који је био и власништво Ватрогасне јединице.

- То је био наш заједнички чамац, а онај од раније власништво Цивилне заштите није враћен. Цивилна заштита је у власништву имала складиште с пијеском на локалитету касарне, гдје било и врећа - рекао је Ерцег који је сада у пензији.

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су у периоду поплава од 13. до 17. маја 2014. године свјесно скршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те да нису поступали по прописима и плановима усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

Штете причињене у поплави процијењене су на око 173 милиона марака од чега се 123 милиона односи се на штету у привреди. Штета причињена грађанима процијењена је на 46 милиона КМ, док је  око 3,8 милиона марака причињено штете на путној инфраструктури.

Приговори

Одбрана Обрена Петровића у приговорима на свједока Славка Божића истакла је да је он радио истрагу о поплавама иако је био оштећени. Суду су за то приложили доказе којима потврђују да је он пријавио да је у поплавама имао штету.

- Исказ овог свједока из истраге садржи сазнања до којих је он дошао испитујући око 60 свједока и изузимао бројну документацију. С обзиром да је оштећени, он се требао изузети зато у складу са Законом о кривичном поступку он у судници не може да даје изјаву везано за та сазнања, већ само на оно што је као грађанин знао. Такође њега је испитивао као свједока други полицајац који је такође оштећен у поплавама - рекла је Петровићев адвокат Јадранка Ивановић.

Она је тражила од суда и да све раније изјаве свједока које је узимао Божић буду одбачене као незаконите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана