Ракићу пет година затвора јер је од особе са инвалидитетом украо протезу за ногу и 200 КМ

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин видео Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Ранко Ракић (26) из Приједора осуђен је у бањалучком Окружном суду на пет година затвора јер је опљачкао особу са инвалидитетом, Љубомира Бајића од кога је украо 200 КМ као и протезу за ногу.

Ракић је осуђен за блажи облик кривичног дјела разбојништво јер није утврђено да је користио нож и пријетио жртви.

Према пресуди, Ракић је 6. јануара 2021. године око 22 часа ушао у кућу Љубомира Бајића у бањалучкој улици Српских рудара у намјери да га опљачка.

Наводи се да је власника куће затекао како спава на каучу те га је освијетлио мобилним телефоном и пробудио. Након тога је пријетећи повишеним гласом Бајићу  рекао „Дај паре“. Жртва је из страха разбојнику предала новчаник у којем је било 200 КМ.

- Ракић је излазећи из куће узео ортопедску протезу за лијеву ногу, штаку, мобилни телефон и мушку ташну. Након тога је побјегао - стоји у пресуди.

Образлажући пресуду, предсједник судског вијећа Бранимир Јукић је истакао да сматра да ће се казном постићи сврха кажњавања.

- Из доказа произилази да је оптужени ушао у кућу Љубомира Бајића и од њега узео новчаник са 200 КМ, мушку ташну и протезу за ногу. Међутим,  Суд сматра да нема доказа да је оптужени користио нож јер он није нађен, нити га је тражила полиција. Оптужени је у неку руку признао да је ушао у кућу Бајића и узео новчаник, протезу и штаке -  рекао је Јукић.

Додао је да нису нађени докази да је оптужени оштећеном, осим 200 КМ које су биле у новчанику, узео још 250 КМ.

Јукић је казао да на страни оптуженог није било олакшавајућих околности.

- Отежавајуће је за њега то што је раније чинио крађе и тешке крађе и што је осуђиван - казао је судија Јукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана