Познат датум изрицања пресуде Александру Џомбићу

Небојша Томашевић
Познат датум изрицања пресуде Александру Џомбићу

БАЊАЛУКА - Завршним ријечима Републичког тужилаштва и одбране окончано је суђење бившем премијеру Републике Српске Александру Џомбићу, оптуженом да је злоупотријебио положај при додјели кредита Инвестиционо развојне банке РС (ИРБ РС) од 19.4 милиона марака фирми "Енерголинији", а пресуда ће бити објављена у петак.

Републички тужилац Раденко Јанковић затражио је осуђујућу пресуду, док одбрана сматра да за то нема доказа и тражи ослобађање. Тужилац Јанковић је затражио да се оптужени осуди за злоупотребу службеног положаја или овлашћења или за несавјестан рад у служби. Тужилац се прво обрушио на ИРБ рекавши како нису пратили суђење нити су заинтересовани за исход поступка, те је говорио о томе да је превара с кредитом раније осмишљена и да су Литванци узели чак милијарду KM из групације Бирач у оквиру које послује Енерголинија.

Тужилац Јанковић је истакао да предузеће "Енерголинија" није било кредитно способно за кредит и да је то било познато свима,а то је утврдио и вјештак тужилаштва. Истакао је да овај случај карактерише журба у додјели кредита и да је све урађено "преко кољена"

- Власник "Енерголиније" је наводно фирма "Индустрија Адрија" чије власник фирма са Сејшелских острва. Није уопште утврђено ко је прави власник  и то су знали они који су одобрили кредит. Након што је први пут одбијен захтјев за додјелу кредита оптужени Џомбић је потписао закључак да ИРБ РС поново обради кредит Енерголиније. То је по тужилаштву притисак да се усвоји захтјев и одобри кредит-рекао је између осталог тужилац Јанковић.

Казао је да је бивши директор Миленко Павловић сматрао да се кредит не може одобрити те је због тога и дао оставку те тврди да је на њега оптужени вршио притисак да се кредит одобри. Јанковић је рекао да се и из саслушања предсједника Републике Српске Милорада Додика који је био свједок у овом случају може закључити да са групацијом Бирач није било нешто уреду када се одобравао кредит.

Џомбићев адвокат Зоран Бубић казао је да тужилаштво ничим није доказало наводе оптужбе, те је указао на чињеницу да је цијели врх Републике Српске био за то да се кредит одобри у циљу развоја источног дијела Српске.

- Тужилаштво није узело у обзир да је по другом захтјеву наведено додатно обезбјеђење кредита као што су хипотеке на непокретности фирми "Алусил", "Механик", "Алумина". Уведени су јемци платци "Алумина" и "Алусил" који су дужни да врате кредит-рекао је Бубић.

Истакао је да се и дан данас спорни кредит може да врати, те додао да му није јасно зашто ИРБ РС није покренуо механизме за наплату. Додао је да је враћено око 6,4 милиона кредита и укинуте пресуде којом је ИРБ РС обавезна да "Алумини" врати новац који је као јемац платила за кредит.

- Зато одбран сматра да је остало невраћено 13,2 милиона,а не 19, 4 милиона кредита. Такође тужилаштво није доказало утицај оптуженог на Миленка Павловића, јер је он сам рекао  у суду да на њега није било притисака-рекао је Бубић.

Нагласио је да Џомбић у случају додјеле кредита није дјеловао као предсједник Владе РС, већ у својству предсједника Великог кредитног одбора који је могао да доноси одлуке о кредиту.

- Није доказана ни намјера оптуженог да се стекне противправна корист. Да је то хтио не бих се тражило додатно обезбјеђење одобреног кредита и увођења средстава обезбјеђења-рекао је Бубић те затражио да се оптужени ослободи.

Републичко тужилаштво је по окончању доказног измијенило оптужницу против Џомбића и ради се о мањим промјенама, њеном уређењу, а кривично дјело остало исто злоупотреба службеног положаја или овлашћења.  Џомбића терете  да је  био свјестан да спорни  кредит од 19.4 милиона КМ одобрен "Енерголинији" неће моћи бити враћен због неспособности фирме. Терете га  да је звао тадашњег директора ИРБ РС Миленка Павловића, како би га убиједио да треба да прихвати захтјев за кредит “Енерголинији”. Павловић је то одбио и дао оставку, а након тога је поменуто предузеће поново поднијело захтјев за кредит од 19,4 милиона, а Џомбић је 16. фебруара 2012. године потписао одлуку о одобравању кредита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана