Окончано двогодишње суђење за убиство Крунића: Тужилац очекује казне, одбрана тврди да нема доказа

Небојша Томашевић
Окончано двогодишње суђење за убиство Крунића: Тужилац очекује казне, одбрана тврди да нема доказа

БАЊАЛУКА - Суђење оптуженима за убиство власника компаније "Сектор Секјурити" Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића окончано је данас у бањалучком Окружном суду , а пресуда ће бити изречена сутра у 14 часова.

Оптужене терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића који је рањен у нападу.

У овом процесу оптужени су Бенеди Ђукановић звани Бенџо, Емилио Балдо и бивши радник "Сектор Секјуритија" Родољуб Гајић, којег терете за помагање у убиству. Процес је почео 4. марта 2020. године и одржано је укупно 38 рочишта и саслушан већи број свједока и вјештака.

Изношење завршних ријечи у овом случају трајало је три дана, а републички тужилац Сњежана Петковић затражила је да оптужени буду осуђени у складу с законом.

Одбрана тврди да је цијели процес и истрага пун незаконитости и да нема доказа да се њихови клијенти осуде.

Крунић и члан његовог обезбјеђења Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа.

Ђукановића и Балда терете да су заједно са Ковачевићем организовали и припремили убиство. Гајића терете за помагање јер је Ковачевићу одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга.

У нападу је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен током извршења злочина.

Према оптужници, која је подигнута у децембру 2019. године, Ђукановић  и Ковачевић испалили су из аутоматских пушака најмање 36 хитаца на џип бањалучког бизнисмена Крунића те тако усмртили њега и Павловића.

Том приликом возач џипа “тојота” Горан Илић је рањен, али је како је наведено у оптужници, успио да искиочи из возила и из службеног пиштоља испали 14 хитаца према Ђукановићу и Ковачевићу који су му узвртили пљабу.

У међусобној размјени ватре тада је и погинуо Ковачевић, а Ђукановић је  успио да побјеген с пушкама које је сакрио 50 метара даље од мјеста убиства.  Балду терете да је Ковачевићу јавио када је џип кренуо ка мјесту напада.

У оптужници се наводи да су Ђукановић, Балдо и Ковачевић извршење злочина договарали и припремали од почетка 2019. године  до 22. априла  на подручју општине Лакташи када су се срели у једном кафићу и детаљано договорили  план  злочина. Одатле су Ђукановић и Ковачевић наоружани аутоматским пушкама отишли у Романијску улицу у Гламочанима у близину Крунићевог имања и направили сачекушу сакривши се у жбуње. Балдо је остао у близини локала поред којег треба да наиђе Крунић у возилу како би им дојавио да иде према мјесту засједе. Након што је џип „тојота ленд крузер“ бањалучког бизнисмена наишао, Балдо је то телефоном јавио Ковачевићу. Када је џип, који је возио Илић, наишао поред засједе и успорио Ђукановић и Ковачевић су отворили рафалну паљбу из аутоматских пушака.

Оптужница у овом случају  измијењена је након изношења доказа оптужбе, 23. јуна ове године, али је ријеч о мањим измјенама које се односе сљмо на то с којих страна је све џип погођен.

Оптужени су се о кривици изјаснили у јанауру 2020. године и сви су негирали умијешаност у убиство. Сва тројица се налазе у притвору  већ око двије године. Први је притворен Балдо 25. априла 2019. године, а Гајић је у притвору завршио 13. маја те године.

Ђукановић је након поменутог злочина побјегао, а након 52 дана скривања предао се у Полицијску управу Илиџа почетком јуна 2019. године. Почетак овог суђења био је заказан за 24. фебруар 2020. године, али је одгођено за 4. март јер је Ђукановић замијенио адвоката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана