Одбрана тврди да је Крунић убијен из унутрашњости возила

Небојша Томашевић
Foto: Уступљена фотографија

БАЊАЛУКА - Славиша Крунић (48) убијен је из унутрашњости возила на које је потом пуцано да би све било исценирано што су утврдили вјештаци одбране, казала је бранилац оптуженог Бенедија Ђукановића Татјана Савић у Врховном суду Републике Српске на жалбеном рочишту на пресуду за поменути злочин те затражила њено укидање и предложила и реконструкцију догађаја.

Ђукановић је осуђен на 40 година затвора због убиства поменутог бизнисмена и власника Агенције "Сектор Секјурити" и његовог пратиоца Жарка Павловића те за покушај убиства возача Горана Илића који је рањен у нападу. Родољуб Гајић који је био радник „Сектор Секјутирија“ и чувао супругу и дјецу убијеног Крунића осуђен је на 20 година затвора за помагање у злочину. Трећеоптужени Емилио Балдо ослобођен је оптужби због недостатка доказа. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре током извршења убиства.

Одбрана оптуженог Гајића тражила је његово ослобађање, док се тужилаштво у овом случају жалило на дио пресуде којом је ослобођен Емилио Балдо.

Републички тужилац Сњежана Петковић истакла је да остаје код писне жалбе на дио пресуде којом је Емилио Балдо ослобођен. Жалбу, коју није образложила, како је рекла уложила је због битних повреда кривичног поступка и погрешно утврђеног чињеничног стања.

Појачане мјере обезбјеђења на суђењу за убиство Славише Крунића

Образлажући своје наводе, адвокат Савић је истакла да је цијела пресуда заснована на изјави Илића, а која је супротна доказима.

- Пресуда је оставила више неодговорених питања и пресуда против Ђукановића заснована је на претпоставкама. У пресуди се наводи да је судија користећи повећало и на основу фотодокументације доносио одлуку. Иако смо у писаној жалби предложили да се пресуда преиначи и мој клијент ослободи, пресуда мора да се укине и уради реконструкција догађаја - рекла је између осталог Савићева и затражила укидање притвора Ђукановићу.

Нагласила је да је према пресуди на "џип" у коме су били Крунић, Павловић и Илић пуцано са предње и десне стране, оштећења на џипу и повреде а Крунићу указују да је пуцано с лијеве стране. Казала је да је нелогично да се наводи да је пуцано са десне стране, а Крунић  с те стране нема повреда. Указала је да су вјештаци одбране утврдили да је неприродан положај особе која је убијена на мјесту злочина те да нема доказа да је на том мјесту и убијена.

Гајићев бранилац адвокат Светозар Бајић истакао је да је његов клијент осуђен само на основу претпоставки о евентуалном умишљају.

- Он није знао да ће Крунић бити убијен нити је то желио. Познанство са Жељком Ковачевићем коме је одао одређене информације, а које он знао и без њега га је скупо коштало. Једини помагач у овом случају је непозната особа која је осматрала објекат "Морети" и која је јавила гдје је Крунић, кад је изашао, кад су кренули и кад долазе до окуке гдје била сачекуша. Мој клијент у то доба је био на журци и далеко од тог мјеста што је потврђено - рекао је Бајић те затражио да суд Гајића ослободи.

Бранилац Балде, адвокат Драган Ступар казао је да остаје код одговора на жалбу тужилаштва на пресуду.

Вијеће Врховног суда РС саслушало је излагање жалбе и вијећање ће наставити на затвореној сједници, а одлука ће бити донесена накнадно у наредним данима.

Крунић и члан његовог обезбјеђења Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Према пресуди Ђукановић  и Ковачевић су кобног дана испалили  из аутоматских пушака најмање 36 хитаца на џип бањалучког бизнисмена Крунића те тако усмртили њега и Павловића. Том приликом рањен је возач џипа „тојота” Горан Илић.

Како се наводи у пресуди Ђукановић и Ковачевић су од почетка 2019. године договарали и припремали злочин. Гајић им је помагао тако што је Ковачевићу одао информације о кретању и боравку Крунића на викендици, као и о члановима његовог обезбјеђења и оружју које су имали. Кобне вечери Ђукановић, Ковачевић  срели су се у једном кафићу. Одатле су Ђукановић и Ковачевић наоружани аутоматским пушкама отишли у Романијску улицу у Гламочанима у близину Крунићевог имања и направили сачекушу сакривши се у жбуње. Непозната особа је јавила Ковачевићу када је Крунић кренуо ка имању, а када је џип, који је возио Илић наишао поред засједе и успорио Ђукановић и Ковачевић су отворили рафалну паљбу из аутоматских пушака те усмртили Крунић и Павловића. Том приликом возач џипа „тојота” Горан Илић, иако рањен, успио је да искочи из возила и из службеног пиштоља испали 14 хитаца према Ђукановићу и Ковачевићу који су му узвратили паљбу. У међусобној размјени ватре тада је погинуо Ковачевић, а Ђукановић је  успио да побјегне с пушкама које је сакрио 50 метара даље од мјеста убиства. Балду су теретили да је Ковачевићу дојавио када је џип с Круниће, кренуо ка имању, али суд сматра да за то нема доказа. 

Ђукановић и Гајић су првостепеном пресудом дужни да плате 100.000 КМ одштете Тамари Крунић и дјеци убијеног Славише Крунића, и продужен им је притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана