Литванцима поново пошло за руком да избјегну суђење за криминал тежак 50 милиона

Небојша Томашевић
Балкан Инвестмент банка
Foto: Aрхива | Балкан Инвестмент банка

БАЊАЛУКА - Оптужени држављани Литваније, који већ шест година успјешно избјегавају суђење за криминал у “Балкан Инвестмент банци” тежак више од 50 милиона марака, ни данас се нису појавили у бањалчком Окружном суду па је рочиште одгођено.

У овом предмету на оптуженичкој клупи су Литванци Едвинас Навицкас, који је првооптужени у овом случају, те Евалдас Дершонас, Асте Теишерскиен, Сергејус Федотовас, Римантас Пуртулис, Ангела Дементавичиут, Миндаугас Валанчиус, Лаура Барониен, Лаура Ивашкевичиут, Ромуалдас Чеснавичиус, Жилвинас Милериус, Виталис Сапаговас и Далита Потелиунаит.

Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић, истакла је да од Министарства правде Литваније, којима је упућен допис путем Министарства правде БиХ, још нису добили званично обавјештење да ли је и ко од оптужених примио позив за рочиште.

Проблем због литванског језика

Међутим, како је истакла, од литванског Министрства правде стигло је имејл обавјештење на енглеском језику у коме је наведено да су неки примили позиве за 1. јуни.

Појаснила је да је суду стигао и имејл на енглеском од оптужених Миндаугаса Валанчиуса, те Далита Потелиунаит који оспоравају оптужницу. Према њеним ријечима стигао поднесак још неколико оптужених, али је на литванском језику и није разумљив. Казала је да је од Министарства правде Литваније добили и имејл на литванском језику.

- У овој држави нема тумача за литвански и једни се налази у Новом Саду, па дописи на литванском језику суд још није превео. Оно што је стигло на енглеском је преведено. Тренутно немамо званичне податке ко је све примио позив за рочишта, али сматрам да су скоро сви обавијештени. Министарство правде Литваније није ништа урадило у овом случају - рекла је Кудрић.

Додала је да је одлагање овог рочишта тражило и још неколико адвоката које застпају поједине оптужене.

Републички тужилац Светланка Бијелић казала је да ће ако се утврди да су оптужени примили позиве за рочишта, поступити у складу са законом. Појаснила нам је да је за расписивање потјернице потребно да постоји званичан документ који потврђује да је неко од оптужених обавијештен о суђењу и да је примио позив и неопходну документацију.

Оптужница подигнута 2017. године

Републичко јавно тужилаштво је у овом сучају још 2017. године подигло оптужницу против 23 особе због сумње да су као припадници злочиначког оштетили “Балкан Инвестмент банку” за више од 50 милиона КМ. Републичко тужилаштво их терети да су од 2008. до 2013. као припадници злочиначког удружења, на чијем је челу био Навицкас, појединачно кршили закон и правила пословања, те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, на штету Балкан Инвестмент банке,  а касније Банке Српске у стечају.

С обзиром на то да је долазак држављана Литваније пред суд неизвјестан, поступак је раздвојен, те се у међувремену судило држављанима РС који су већ осуђени.

Осуђени држављани Републике Српске

Посљедња у овом предмету осуђена је бивши директор кредитног сектора Балкан инвестмент банке (БИБ) Снежана Милуновић из Бањалуке. Њој је бањалучки Окружни суд 1. јула лани изрекао годину затвора условно и новчану казну од 10.000 КМ јер је злоупотријебила овлашћење и учествовала у незаконитој додјели кредита фирмама које нису биле способне да их враћају.

Исмар Жмирић (38) из Брчког, који је осуђен на годину условног затвора у овом предмету због помагања у злоупотребама није платио изречену новчану казну од 5.000 КМ, па му је она замијењена затвором на 50 дана. Осим поменутих осуђени су на новчане и условне казне због помагања злочиначком удружењу у злоупотребама у случају “Балкан Инвестмент банка”,  Владимир Петровић, Винка Гранулић, Горана Кецман и Нада Јеличић, те Бојан Карановић и Бранко Панчић. Некадашњи члан кредитног одбора те банке Мирјана Чомић осуђена је на пет мјесеци затвора и новчану казну. Бивши шеф осигурања и руководилац Одјељења за набавку банке Милорад Гранулић осуђен је на шест мјесеци затвора и новчану казну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана