"Корона уговори": Ево зашто прије спорних набавки није истражено тржиште

Јасмина Салопек
"Корона уговори": Ево зашто прије спорних набавки није истражено тржиште

БАЊАЛУКА – Директор Бранислав Зељковић донио ми је захтјев Универзитетског клиничког центра Републике Српске за хитну набавку термалних камера и рекао да кренем са процесом реализације, због чега нисмо имали времена да истражимо тржиште БиХ.

Изјавила је ово у Окружном суду Радмила Барашин, која је била помоћник директора у Институту за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗС) Бранислава Зељковића којем се суди у предмету "Корона уговори" . 

У овом случају на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. 

Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вируса корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Свједочење Барашин било је доста конфузно  и преопширно, те је причала о стварима које није ни питана и одступала је од  ранијих изјава, на шта ју је у неколико наврата упозорио предсједник судског вијећа Драган Улетиловић, као и тужилац Сања Тадић Стојисављевић.

- Неколико пута сте испитивани пред тужиоцем на исте околности као и сада. Изјаве вам се разликују, и не знам да ли је истина оно што сте причали тада или ово што причате сада – констатовала је Тадић Стојисављевић тражећи од свједока да се изјасни који је исказ тачан.

Свједок Барашин збуњено је реаговала на молбу тужиоца, те истакла да су оба исказа добра и да не види ништа спорно и конфузно.

- Тачно је оно што сам рекла у тужилаштву, али и ово што сада причам. Само сад имам више концентрације да испричам шта се дешавало, док сам у првим свједочењима сматрала да треба само суштину да кажем – појаснила је Барашин.

Према њеним ријечима, након што јој је Зељковић рекао да ријеши проблем набавке термалних камера, она је сачинила уговор по хитном поступку за набавку 20 ручних и шест стационарних камера.

- Након што сам направила уговор са фирмом "АРМС системи", директор Зељковић је исти потписао, те сам га прослиједила на протокол како би се што прије реализовала наруџба – рекла је Барашин.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић прекинула је свједока у излагању и упитала колико иначе треба да им стигне нека опрема, ако је за хитноћу потребно 18 дана и да ли је уопште термална камера медицинска опрема.

- Јесте медицинска опрема, али и није. Оне су обухватале све што може да измјери температуру код грађана, дакле, биле су у медицинске сврхе – појаснила је Барашин и навела да им иначе треба мјесец и више да набаве неку опрему, те да је рок у којем су камере испоручене и више него добар.

Њено испитивање на данашњем рочишту није окончано и биће настављено на сљедећем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана